Повеќето плажи во светот се претежно покриени со песок, чакал и камчиња. Но, постојат некои ретки случаи, кога плажата е целосно покриена со школки.Една од таквите плажи е плажата Школка (Shell Beach) во Австралија.

shells g2b4b0ea1b 640

Плажата се наоѓа во близина на градот Густавија во регионот на Заливот Ајкула во Западна Австралија. Плажата е со импресивна големина (120 км), целосно покриена со морски школки со различни форми и големини, кои достигнуваат длабочина до 10 метри.

Таквата убавина настанала како резултат на климатските карактеристики на тоа место. Силните морски струи и честите урагани со векови носат морски богатства на плажата. Интересно е што школките на плажата Шел, иако има различни големини и форми, но сите се од ист вид.

Плажата и целиот залив е светско наследство на УНЕСКО и популарна туристичка дестинација. Плажата Школка е една од двете уникатни плажи во светот кои се покриени со школки. Втората плажа се наоѓа во Калифорнија во САД.

meblo trejd masina za prskanje

Претплатете се за новости

You May Also Like

Куќата на семејството Никлески во Битола е вистински цветен рај

Семејството Никлески од Битола, веќе две децении својот дом, во текот на…

Ве водиме во еден од најубавите градови во светот – Лисабон

Репортажа на Сара Трајчевска Ако имате прилика да го посетите Лисабон во…

„Руска црква“ го чува споменот на големиот угодник Божји, свети Јован Шангајски кој често богослужел во неа

Мала и невообичаена по својот изглед, но зрачи со огромна светлина. Кој…