На 21.10.2022 година (петок) во Кино Манаки со почеток во 18.00 часот ќе се одржи културно-научен настан „Битола мојот роден крај“ со промоција на книгата „Врвиците на зборот“ од проф. д-р Вера Стојчевска Антиќ.

kino manaki

Книгата ќе ја промовира проф.д-р Катерина Петровска Кузмановска.

Се надеваме дека и за овој настан ќе најдете  простор во Вашите информативни изданија или содржини посветенн на културниот живот во градот.

Вера Стојчевска Антиќ е една од најплодните македонски автори чија област на истражување е средновековната македонска книжевност. Истовремено припаѓа на најголемите македонски лингвистичари кои своите истражувања ги промовира низ светот. По нејзините книги посветени на животот и делото на Блаже Конески „Мојот професор пророк“ и  „Вековит светилник“ посветен на монашкиот живот во Бигорски манастир и Рајчица, Стојчевска Антиќ го сврте својот фокус кон родниот град Битола.  Поради своето огромо научно, истражувачко и општествено дело Вера Стојчевска Антиќ е ностител на бројни национални награди, а во 2014 година ја доби и наградата „4-ти Ноември за животно дело“. Авторката припаѓа на генерацијата „градски битолчани“ кои во својата работа постојано се присутни во научните и библиотечните институции во Битола иако животниот пат ги одвел од родното место. Своето детство и гимназиски денови ги помина во Битола од каде се и реминисценциите за оваа книга. 

Промоторот проф. Д-р Катерина Петровска Кузмановска е професор на Институтот за фолклор „Марко Цепенков“, доктор по филолошки науки – македонска книжевност. Има објавено трудови кои се однесуваат на театрологија , живата фолклорна традиција , народниот и обредниот фолклор, од 2009 година работи на дигитализација на македонските фоклорни  изразувања. Во својата истражувачка работа ја има вклучено и конзулска Битола. Уредник е на списанието „македонски фолклор“ на Институтот.

  Фотогалерија од концертот на Битолскиот дувачки оркестар
  Синоќа пред преполната сала во Центарот за култура Битола , се одржа …
  Отворен новиот кабинет за психомоторна реедукација во ООУ „Ѓорѓи Сугарев“
  Денес беше отворен новиот кабинет за психомоторна реедукација во Центарот за поддршка …
  Напишете коментар

  Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  Претплатете се за новости

  You May Also Like

  Кармен Ексклузив заедно со своите пријатели и клиенти прослави 30 години успешно работење

  30 години „за влакно пред другите“. 30 години пример за многумина како…

  Академијата за боречки вештини „ЗА НЕД ДО“ го прослави 40-от роденден

  Кунг Фу Клубот кој гордо го носи името на сопствениот град „Битола”…

  Грција втора во светот според бројот на најчисти плажи – 581 плажа ја доби ознаката Сино знаме, Халкидики убедливо води

  Грчките плажи се меѓу најчистите во светот, а Халкидики и островот Родос…

  МЛАДИТЕ СЕ ИДНИНАТА – краток документарен филм

  Филмот зборува за младите и нивните размислувања – зошто би останале да…