На 25.11.2022 во соработка со Здравствениот дом „Д-р Хаим Абраванел“- Битола се одржа „Предавање за дијабетесот и мерење на шеќер во крвта“. За таа цел беа присутни докторката Ангелина Велјановска и сестрата Весна Стоименова. Докторката на почетокот одржа кратко предавање за дијабетесот, а потоа се запозна со здравствената состојба на секој од присутните.

romi naslovna

На крајот, им го измери шеќерот и им даде совети за негово регулирање, притоа упатувајќи ги сите присутни да се консултираат со нивниот матичен лекар. Учесниците беа многу задоволни од учтивоста и пристапот на здравствените работници, како и од добиените информации и услуги. Здравствениот медијатор, Мелиса Комина, исто така изврши контролно мерење на нивото на шеќер во крвта на дел од учесниците кои ог посакаа тоа.

„Изразуваме голема благодарност до докторката Ангелина Велјановска и сестрата Весна Стоименова за соработката. Активноста е поврзана со специфичната цел 1.1 од Здравствениот локален акциски план за Роми кој е веќе усвоен од Општина Битола“, велат од Ромскиот здравствен образовен центар Битола.

Читај бе КНИГА: Тајни чувани до гроб – Тами Хоуг
Тајни чувани до гроб – Тами ХоугМариса има минато полно со тајни …
Јована Василевска од ДЛС „Свети Кирил и Методиј” Битола со медал на детскиот ликовен конкурс во Питешти, Романија
Согласно објавените резултати од првото издание на новоформираниот детски ликовен конкурс со …
Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за новости

You May Also Like

Петти Акатист кон Мајката Божја во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола

На 08.04.2022 г., во петтиот петок од Великиот пост, Митрополитот Преспанско-пелагониски и…

Џепането како културен, историски и рекреативен центар – Магистерски труд на Искра Јовевска од Битола

Продолжуваме со презентирање на магистерските трудови изработени од 6 млади архитекти од…

ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

Битолчаните Татјана Грегова и Илче Ацески добитници на признанието „Просветен работник на годината“

По повод Светскиот ден на учителот 5 октомври, во просториите на Општинското…