Знаејќи дека развојот на општеството е заснован врз основа на целокупното знаење на човештвото, библиотеките имаат клучна улога во зачувувањето и пренесувањето на сето тоа знаење. Денес библиотеките не можат потполно да ја одиграат својата улога доколку нивното функционирање не е поткрепено од современата информациска и комуникациска технологија. Затоа библиотеките кои што се дел од регионалната мрежа COBISS.NET се чекор понапред од останатите библиотеки, со тоа што нивните корисниците на библиотечни услуги имаат пристап кон повеќе информации.

316087175 512411697594486 5499147436151297069 n

Битолската библиотеката НУУБ „Св. Климент Охридски“- Битола која е дел од таа регионална COBISS.NET мрежа започна со обуки на студентите од битолскиот универзитет за користење на COBISS+, со цел да им се олесни пребарувањето на литературата која им е потребна.

316251961 512411510927838 2367700958875929408 n

„Обуката ја започнавме со студентите од Педагошкиот факултет од Битола кои имаа можност да се запознаат со web апликацијата на тој систем т.е. COBISS+ која што претставува алатка за пребарување во библиотеките, односно се пристапува кон online каталозите на сите библиотеки кои што го имаат имплементирано COBISS системот во своето библиотечно работење. Она што сакавме да им го пренесеме на студентите беше како функционира апликацијата COBISS+ и кои се можностите кои таа ги нуди, односно од пребарување на публикации по автор, наслов, клучни зборови, ISBN и ISSN број, предметна определница итн. Со помош на овој пребарувач кој што е со слободен пристап, студентите ќе можат да пребаруваат во базите на библиотеките со цел да дојдат до литература адекватна на нивните образовни потреби. Со оваа активност ние се стремиме кон извршување на една од многуте цели на библиотеките, а тоа е да допринесеме за унапредување на стручната и научно истражувачката работа и развој на образованието, науката, културата и другите дејности“ информираат библиотекарите Маријан Колевски и м-р Гордана Ѓоргиевска – Неделковски.

  Бутин: Немојте да попуштате – го боли светот
  Грев ми е. Ме боли душата. Срцето да ти плачи. Колкупати ги …
  Шејмус Мекгарви: Моќта која ја носи кинематограферот на сет, може да ги направи нештата спектакуларни
  Кинематограферот Шеjмус Мекгарви, добитникот на наградата „Златна камера 300" за особен придонес …
  Напишете коментар

  Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  Претплатете се за новости

  You May Also Like

  Џепането како културен, историски и рекреативен центар – Магистерски труд на Искра Јовевска од Битола

  Продолжуваме со презентирање на магистерските трудови изработени од 6 млади архитекти од…

  ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

  Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

  Промоција на две книги од авторката Билјана Андоновска во Бигорски манастир

  На 16 април, на празнувањето на Лазаревото воскресение, авторката Билјана Андоновска од…

  Петти Акатист кон Мајката Божја во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола

  На 08.04.2022 г., во петтиот петок од Великиот пост, Митрополитот Преспанско-пелагониски и…