На 12.09.2022 година, директорот на НУУБ „Св.Климент Охридски“ Битола м-р Бојан Стефановски оствари состанок со Роналд Шункнехт од германската организација Југендстил. На состанокот присутни беа програмскиот раководител м-р Јелена Петровска и м-р Фатма Бајрам Аземовска раководител од областа на Развој на библиотекарството, меѓународна соработка, маркетинг и односи со јавноста.
На состанокот се разговараше за новиот Еразмус проект на Библиотеката „Sasas Jekhvar Jekh„ односно за негово продолжување во наредните две години.

306356281 10160342871938679 1083832949527043799 n

Партнерите од Бугарија, Германија, Грција, Унгарија, Македонија, Романија, Србија и Турција ги постигнаа следните проектни резултати во минатиот проект:
Следниве проектни резултати беа постигнати:
1. Избрани се 40 ромски бајки (5 бајки по земја партнер) кои ќе бидат објавени во Европската книга за ромски бајки. Тие ги опфаќаат сите категории на бајки и ја разгледуваат хетерогеноста на ромските заедници.
2. Во секоја земја партнер беше идентификувана издавачка куќа подготвена да ја објави книгата за ромска бајка.
3. Најмалку три познати ромски личности од уметност/култура/спорт/економија од секоја земја-партнер се изјаснија дека се подготвени да ја рекламираат книгата за ромска бајка.

„Ако сакате вашите деца да бидат интелигентни, читајте им бајки.
Ако сакате да бидат поинтелигентни, читајте им повеќе бајки“.

Алберт Ајнштајн

  Уживајте во Истанбул, градот на два континента за 11 Октомври преку ЈК Травел
  Сите милионски градови имаат свој посебен шмек. Но, Истанбул е навистина нешто …
  Доделени наградите за изложбата „Цртаме за мир“ во чест на Татјана Петрова
  Во НУ Завод музеј беше отворена изложбата „Цртаме за мир“ која е …
  Напишете коментар

  Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

  Претплатете се за новости

  You May Also Like

  ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

  Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

  Одлична можност доколку го зборувате германскиот јазик! Компанијата „Симпател Телемаркетинг“ вработува во Битола!

  „Симпател Телемаркетинг“ е германска компанија која неодамна започна со работа во Битола,…

  ДЛС „Свети Кирил и Методиј“ со апел за спас на Малиот Битолски Монмартр

  Од Детското ликовно студио „Свети Кирил и Методиј“ Битола денеска преку социјалните…

  „Големиот воин и неговата храбра ќерка“ – Биографија за Златко Неделковски напишана од неговата ќерка Дијана

  Во Офицерскиот дом беше промовирана биографијата за спортската легенда на Битола, кик…