tesla

Никола Тесла (1856-1943) е еден од најголемите научници на сите времиња, кој за жал, признанието го дибол после својата смрт.

Ја откри наизменичната струја, а неговите пронајдоци придонесоа за развој на безжична комуникација, ласери, рентген, радар, осветлување, роботика…

Еве дел од неговите мудрости:

  1. Нашите доблести и нашите неуспеси се неразделни, како силата и материјата. Кога ќе се разделат, нема веќе човек.
  2. Оставете ја иднината да ја каже вистината, судете го секој човек според неговата работа и заслуги. Сегашноста е нивна, но иднината е моја, за која толку напорно работев.
  1. Човекот мора да практикува умереност и контрола на своите сетила и склоности во секој поглед, за да се задржи себеси млад по телото и умот. Воздржаноста не беше секогаш по мој вкус, но моите искуства беа голема награда.
  2. Човекот е роден да работи, да страда и да се бори. Кој не го прави тоа, мора да пропадне.
  3. Проучив многу јазици, студирав литература и уметност и ги поминав моите најдобри години во библиотеки читајќи се што ќе ми дојде до рака и чувствував дека губам време, но набрзо сфатив дека тоа е најдоброто нешто што некогаш сум го направил.
  4. Од сите „сили на триење“, онаа што најмногу го забавува човечкиот напредок е незнаењето, она што Буда го нарекува „најголемото зло на светот“.
  5. Најважниот производ на креативниот ум е пронајдокот. Неговата крајна цел е умот да ја разбере природата и да ги искористи нејзините моќи за потребите на човештвото.
  6. Ако се обидам да продолжам да го прекинам текот на мислите, чувствувам вистинска духовна мачнина, тогаш неволно се префрлам на друга работа, изненаден од свежината на мојот ум и леснотијата со која ги надминувам пречките кои претходно ми ги расипуваа пресметките. И редовно наоѓам одговори на тешки прашања со минимален напор.
  1. Ако не знаете како, набљудувајте ги феномените на природата, тоа ќе ви даде јасни одговори и инспирација.
  2. Ако вашата омраза може да се претвори во струја, ќе го осветли целиот свет.
meblo trejd mialnici 2
Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за новости

You May Also Like

Приказна: Како се бираат мајките на предвреме родените деца?

Некако, го замислувам Бог како лебди над земјата. Мајките ги избира според…

Биљана Т. Димко: Човек кој нема свој јазик е еднаков на човек кој нема гробно место – нема име

Пишува: Биљана Т. Димко Двата столба на македонскиот идентитет од искона до…

Кога љубите не велете: родени сме еден за друг, оти љубовта е потрага, не се добива по раѓање – поетски израз на Влатко Деловски

Влатко Деловски е човек – систем, роден во Битола, а потекнува од…

„Светот стана прибежиште за сите стравови“ – Виктор Дамчевски, кој умее да го чуе она кое не говори

Виктор Дамчевски е економист по професија. Живее во Битола. Често има ораторско…