nagr

Меѓународниот собир на децата на Европа како Манифестација е основан од Градската управа на Град Белград додека реализатор е Детскиот културен центар на Белград, додека главен покровител е Министерството за култура и информирање на Република Србија.

Настанот „Радост на Европа“ воедно е еден од ретките кој е носител на ознаката за квалитет ЕФФЕ а доделена од Европската комисија. Се организира 55 години а 25 и како интернационален светски детски ликовен конкурс.

На адреса на Детскиот културен центар Белград годинава пристигнаa над 5.OOO дела од градовите низ цела Србија како и од Австрија – Бугарија – Белорусија – Босна и Херцеговина – Црна Гора – Кина – Чешка – Франција – Грција – Хрватска – Индија – Латвија – Литванија – Германија – Полска – Романија – Северна Македонија – Русија – Сингапур – Словенија – Словачка и Турција.

Ученичката Маргарита Велјановска од ДЛС Свети Кирил и Методиј Битола со ликовно дело на слободна тема го помина процесот на селекција од своите 2О колеги од Битола и го освои високото 1О-то место т.е. високата награда за индивидуално истакнување и ликовен пристап во категоријата талентирани ученици и млади ликовни уметници од 13 до 15 годишна возраст под менторство на координаторот за ликовни активности при ДЛС – Томислав Стерјев.

Воедно ДЛС го потврди во последен час и учеството на 24-тата светска детска ликовна колонија во Евора – Португалија која е под покровителство на УНЕСКО. Откако претходно на светскиот детски ликовен конкурс “Евора 24” учениците на ДЛС Свети Кирил и Методиј Битола освоија три златни – два сребрени медали и пет почесни награди.

На овогодинешниот конкурс на Евора учествуваа над 3O земји кои генерираа фонд од над 1О.ООО детски ликовни дела а трите најпрестижни награди за најдобри школи заминаа за Хонг Конг [ Кина ] – Лисабон [ Португалија ] и Трабзон [ Турција ] соопшти Теодолинда Паскоал – Претседател на организацијата која воедно беше и Претседател на Жири комисијата на 42 издание на Малиот Битолски Монмартр.

“Како и што изјавивме на самиот крај од Мал Битолски Монмартр кога пристигнаа резултатите од Евора – ние за Португалија ќе патуваме. Одлуката на домаќинот со поддршка на над 1О земји учеснички и лични средства е да патува ученичката Леа Стерјев која минатата година на оваа светска детска ликовна колонија која пак е произлезена од “Мал Битолски Монмарт” го освои второто место. Имено ние 2О22 година со 2 ученички во конкуренција на 15 земји и 5О учесници ги освоивме сребрениот и бронзениот медал. Сега најавено е учество на над 1ОО учесници од 3О земји.
Колонијата ќе се реализира во периодот од 1 – 11 октомври 2О23 година во Евора со посета на уште пет градови и локации низ Португалија. За негативното мислење на Министерстовото за култута поднесовме Жалба. Истата беше прифатена како Основана од Државната комисија за одлучување во управна постапка и постапка од работен однос во втор степен на Македонија.
Ние секогаш сме добивале средства за УНЕСКО изложбите и колонииите. Министерството за култура сепак ја повтори својата Одлука дека нула денари се нула денари на што ние повторно поднесовме Жалба и сеуште чекаме второ – Решение од Државната комисија на чии членови мандатот им заврши на 29 август. Во Евора ќе бидат гордо претставени ДЛС – Битола и Македонија по 24 пат и срамот за негрижата не е наш дотолку повеќе што сме единствените и редовно високо наградени претставници од Македонија 24 години по ред.” – изјави Славчо Неделковски – претседател на Управниот одбор на ДЛС Свети Кирил и Методиј Битола.”

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за новости

You May Also Like

Џепането како културен, историски и рекреативен центар – Магистерски труд на Искра Јовевска од Битола

Продолжуваме со презентирање на магистерските трудови изработени од 6 млади архитекти од…

ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

Петти Акатист кон Мајката Божја во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола

На 08.04.2022 г., во петтиот петок од Великиот пост, Митрополитот Преспанско-пелагониски и…

Хиподром во близина на Кравари – магистерски труд на Елена Босилковска

Елена Босилковска од Битола, магистриран архитект на Архитектонскиот Факултет при Универзитетот „Св.…