2

На седница на Меѓународниот управен одбор кој е задолжен да ја следи реализацијата на 42-рото издание на светската детска ликовна колонија „Мал Битолски Монмартр” донесен е предлог кој е доставен до организаторот Детско ликовно студио „Свети Кирил и Методиј” Битола за одржување на оваа манифестација од глобални рамки. Детското ликовно студио „Свети Кирил и Методиј” Битола оваа 2О23 година слави 55 години од своето основање при кое примарна цел ја има бесплатната едукација на млади ликовни уметници и таленти при што само за учебната 2О22/2О23 година во студиото членуваат над 18О ученици.

MБМ

По одлуката на Министерството за образование и наука по 30 години без писмено Решение и образложение да ја прекини поддршката што генерираше со финансиска криза која трае 9 месеци во прашање беше донесена работата на студиото но и реализацијата на проектите по кои таа е препознатлива. Управниот одбор на Детското ликовно студио „Свети Кирил и Методиј” Битола на Седница ја разгледа финансиската состојба – најавите за финансиска поддршка од Општина Битола компаративно со резултатите од Годишниот Конкурс на Министерството за култура кое додели 240.000 денари за двете манифестации при што се констатира дека тие средства не покриваат ни 20% од целокупните потребни за реализација по што се прегледаа најавите за донации, но и евентуално земање на наменски кредит. Беа претставени и извештаи од средбите со челниците на УНЕСКО, но и Еврокомесарот за култура – образование – наука – спорт и млади.

O7

Детското ликовно студио „Свети Кирил и Методиј” Битола со тоа на УО донесе Одлука со која ќе ги реализира 41 светска детска ликовен конкурс и изложба “Битола” и 42 издание на светската детска ликовна колонија “Мал Битолски Монмартр”. Воедно беше контатирано дека заклучно со 15 март 2О23 година на светскиот детски ликовен конкурс „Битола” пристигнаа 65О пратки од 71 држава кои генерирале фонд од над 44.000 детски ликовни цртежи од над 38.000 ученици од цел свет. Беше потврдена првичната Одлука за „Мал Монмартр Битола” да се поканат 25 екипи од 22 држави од Јапонија – Индија – Кина па се до Словачка – Турција – Португалија – Бугарија – Србија и Израел.

O4

Детското ликовно студио „Свети Кирил и Методиј” Битола со ова ги најавува и претстојните прес конференции. Една на почетокот на април за соопштување на резултатите – следната на 2О мај пред почетокот на МБМ и првата седница на Меѓународниот управен одбор за МБМ која ќе се реализира во Битола на 24 мај 2О23 година.

O2

Детското ликовно студио „Свети Кирил и Методиј” Битола само во првите три месеци од 2023 година од три светски детски ликовни конкурси освои над 30 награди од кои 15 од УНЕСКО – Франција, а последните се од Светскиот детски ликовен конкурс и изложба на млади ликовни таленти и уметници во Нова Загора – Бугарија каде наградени се: Матеј Јаневски 9 години – Јана Сивакова 9 години и Сара Наумовска 14 години.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за новости

You May Also Like

Џепането како културен, историски и рекреативен центар – Магистерски труд на Искра Јовевска од Битола

Продолжуваме со презентирање на магистерските трудови изработени од 6 млади архитекти од…

ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

Промоција на две книги од авторката Билјана Андоновска во Бигорски манастир

На 16 април, на празнувањето на Лазаревото воскресение, авторката Билјана Андоновска од…

Петти Акатист кон Мајката Божја во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола

На 08.04.2022 г., во петтиот петок од Великиот пост, Митрополитот Преспанско-пелагониски и…