image

Литературниот клуб „Изгрев” кој работи во рамките на Домот на културата „Илинден” во Демир Хисар на 22 ноември, 2023 година со почеток од 11 часот ќе го одбележи 30 годишниот јубилеј.

На Манифестацијата ќе учествуваат поетите со авторска поезија, кои се дел од литературниот клуб, во склоп на манифестацијата ќе биде поставена изложба на литературни дела од богатата творечка и издавачка дејност на клубот и Домот на културата. Демирхисарското поднебје е стожер на македонската книжевност, ако се земе предвид дека најзвучните имиња во македонската книжевност потекнуваат токму од Демир Хисар: Петре М. Андреевски, Љупчо Сивески, Јордан Плевнеш, Раде Силјан, Веле Смилевски, Радован  П. Цветковски, Божин Павловски кои се дел од историјата на македонската книжевност и уште многу други за кои допрва ќе се слуша на македонскат книжевна сцена.

image
Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за новости

You May Also Like

Џепането како културен, историски и рекреативен центар – Магистерски труд на Искра Јовевска од Битола

Продолжуваме со презентирање на магистерските трудови изработени од 6 млади архитекти од…

ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

Хиподром во близина на Кравари – магистерски труд на Елена Босилковска

Елена Босилковска од Битола, магистриран архитект на Архитектонскиот Факултет при Универзитетот „Св.…

Петти Акатист кон Мајката Божја во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола

На 08.04.2022 г., во петтиот петок од Великиот пост, Митрополитот Преспанско-пелагониски и…