На 14 јуни месечината беше најблиску до Земјата. Ова е втора Супермесечина годинава, а наречена е „Јагода“ не заради бојата, туку заради сезоната на берба на јагоди во овој период. Месечината ќе биде поголема од вообичаеното и посјајна уште неколку дена, а црвената боја ја има додека излегува од хоризонтот. Ваква беше месечината беше вечерва, 16 јуни 2022 над Битола.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Претплатете се за новости

You May Also Like

Куќата на семејството Никлески во Битола е вистински цветен рај

Семејството Никлески од Битола, веќе две децении својот дом, во текот на…

Ве водиме во еден од најубавите градови во светот – Лисабон

Репортажа на Сара Трајчевска Ако имате прилика да го посетите Лисабон во…

„Руска црква“ го чува споменот на големиот угодник Божји, свети Јован Шангајски кој често богослужел во неа

Мала и невообичаена по својот изглед, но зрачи со огромна светлина. Кој…