Здружението за млади и култура „Догма“ и оваа година ќе ја организира велосипедската градска трка на Светскиот ден на велосипедизмот, позната под името „Вело Трка” која ќе трае три дена, од 03.06.2022 до 05.06.2022 година и на која имаaт можност да учествуваат сите лица желни за велосипедска авантура. Оваа година младите креативци од „Догма“ со цел да обезбедат одлична прилика за нови предизвици и забава, ги повикуваат како професионалците, така и рекреативците на нов предизвик со тоа што ќе земат учество и ќе се приклучат во една од следниве трки: машка трка – 21 км, женска трка – 21 км, како и рекреативната машка и женска трка 10 км.

278396951 341706947990339 5766393605841026731 n

Велосипедистите, професионалници и рекреативци, со своето учество не само што можат да покажат дека Битола е градот на културата и развитокот, туку и ќе бидат наградени во зависност од личниот успех постигнат на велосипедската трка.

Основачот на невладината организација „Догма“, Александар Димитријевски од Битола, вели дека целта е овој настан да прерасне во традиција со која ќе се одбележува спортскиот дух на учесниците, постари од 14 години, желни да го негуваат и унапредуваат велосипедизмот во Битола.

278136801 1030999997848652 307326362361072450 n

,,Да послужиме како пример за идните генерации и да им покажеме на надлежните органи дека младите во Битола заслужуваат подобри услови за спорт, особено за велосипедизмот. Со оглед на состојбата на велосипедските услови во нашиот град, од најголема важност за нас е да се слушне гласот на младите и Битола конечно да добие патеки за велосипедизам. Очекуваме младите да ја поддржат и развиваат нашата идеја, заедно да се бориме за здрави и енергични индивидуи, како и друштевниот живот да се издигне на уште повисоко ниво” – вели Александар Димитријевски, претседател на „Догма“.

278188421 2724276294547048 4253637980990174342 n

Освен можност за натпревар со велосипеди, организаторите апелираат на учество во едукативната работилница наменета за основците и средношколците на плоштадот „Магнолија”, како и рекреативно дружење на екстремните велосипедисти „На Фонтана“.

Подготви: Сара Трајчевска

Претплатете се за новости

You May Also Like

Џепането како културен, историски и рекреативен центар – Магистерски труд на Искра Јовевска од Битола

Продолжуваме со презентирање на магистерските трудови изработени од 6 млади архитекти од…

ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

Хиподром во близина на Кравари – магистерски труд на Елена Босилковска

Елена Босилковска од Битола, магистриран архитект на Архитектонскиот Факултет при Универзитетот „Св.…

Петти Акатист кон Мајката Божја во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола

На 08.04.2022 г., во петтиот петок од Великиот пост, Митрополитот Преспанско-пелагониски и…