Многу луѓе одлучуваат да ги збогатат своите градини со садење дрвја. Повеќето од нив тоа го прават заради убавина или да обезбедат дополнителна сенка во летните месеци. Сепак, има повеќе придобивки од дрвјата отколку што мислите. Освен што опуштаат, се поврзуваат со природата и нивното смирувачко дејство, дрвјата имаат огромно влијание кога станува збор за животната средина.

  1. Намалување на климатските промени

Ако луѓето се добри во нешто, тоа е создавање на вишок јаглерод диоксид во атмосферата. Штетниот CO2 придонесува за климатските промени, најголемиот актуелен проблем во светот. Дрвјата, сепак, помагаат во борбата против ова. Апсорбираат CO2 со тоа што го апсорбираат од воздухот и го чуваат додека ослободуваат кислород. Дрвјата се нашата главна алатка за опстанок; само едно дрво може да произведе доволно кислород за четири лица.

environmental protection g9338c60b1 640
  1. Прочистување на воздухот

Дали некогаш сте го почувствувале тоа чувство на „почист воздух“ во шумата или покрај морето? Познато е дека дрвјата го прочистуваат воздухот. Тие апсорбираат загадувачки гасови како што се азотни оксиди, озон, амонијак, сулфур диоксид. Дрвјата исто така апсорбираат мириси и делуваат како филтер бидејќи малите честички се заробени во лисјата.

  1. Ладни улици со сенки

Секоја година слушаме шокантни вести за глобалното затоплување и како планетата секоја година станува се потопла и потопла. Ова се случува бидејќи бројот на површини со дрвја се намалува. Отстранувањето на дрвјата и нивна замена со асфалтни патишта и згради што апсорбираат топлина ги прави градовите многу потопли. Дрвјата ги ладат градовите обезбедувајќи сенка и ослободувајќи вода.

avenue g2f2ec579f 640
  1. Природен клима уред

Дали знаевте дека стратешки поставените дрвја околу вашиот дом можат значително да ја намалат потребата за климатизација? Архитекти и екологисти седнаа заедно и дојдоа до одлично решение – зелени покриви. Зелените покриви се неверојатен начин да се изгради вегетација во вашиот дом и да се обезбедат еколошки придобивки за вашата заедница, притоа заштедувајќи пари на сметките за ладење.

  1. Спречување на загадување на водите

Без дрвја, атмосферските води се влеваат во океаните и водите без филтрација. Дрвјата ги разградуваат врнежите и дозволуваат водата да влезе во земјата. Затоа ги спречуваат бурните води да ги загадуваат океаните.

  1. Консолидација на почвата

Дрвјата се еден од најдобрите партнери кога станува збор за земјоделството. Позитивно делуваат на неколку начини: ја намалуваат ерозијата на почвата, ја зголемуваат плодноста и помагаат почвата да добие влага. Паднатите лисја ја намалуваат температурата на почвата и спречуваат почвата да изгуби премногу влага.

Стратешкото садење дрвја околу вашиот дом може да има огромни еколошки придобивки. Не само што ќе помогнете да се врати квалитетот на животот во вашата заедница, ќе придонесете за зачувување на животната средина и ќе помогнете во борбата против климатските промени, туку и ќе дадете пример. Затоа, засадувањето убаво дрво е секогаш добра идеја!

Претплатете се за новости

You May Also Like

Петти Акатист кон Мајката Божја во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола

На 08.04.2022 г., во петтиот петок од Великиот пост, Митрополитот Преспанско-пелагониски и…

Џепането како културен, историски и рекреативен центар – Магистерски труд на Искра Јовевска од Битола

Продолжуваме со презентирање на магистерските трудови изработени од 6 млади архитекти од…

ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

Битолчаните Татјана Грегова и Илче Ацески добитници на признанието „Просветен работник на годината“

По повод Светскиот ден на учителот 5 октомври, во просториите на Општинското…