На десет локации низ Битола се одржа фестивалот „Солстис“ во организација на Француската Алијанса, а во рамките на Бит фест 2022.

Битола како историски франкофонски град веќе 20 години го одбележува овој ден: десетина отворени сцени долж „најмедитеранската“ улица во земјата- Широк сокак, со настап на десетици музичари од сите музички жанрови го празнува истиот. Настаните се на отворено, по примерот на европските градови.

solstis 14
solstis 25
solstis
solstis 29
solstis 32

Идејата за првпат била зачната во 1976 година од страна на американскиот музичар Џоел Коен, кој подоцна бил ангажиран од страна на Француската национална радио станица „Франс Мјузик“ (France Musique). Коен предложил цела ноќ музичка прослава на почетокот на летото (летниот солистициум), а идејата за првпат се реализирала во 1982 година во Париз.

Фото: Саше Богоевски

организатори

Претплатете се за новости

You May Also Like

Чалгиска песна и ора одекнаа во Офицерскиот дом во Битола

Во Офицерскиот дом Битола Ансамбл Македонија приредија незаборавна вечер во која најнапред…

Вредните мали ликовни уметници на Илинденски денови

Изминатите неколку дена вредните детски раце од битолските училишта твореа, цртаа, додека…

Со концерт на Каролина Гочева започна 14. издание на БИТ ФЕСТ

Со концерт на Каролина Гочева во античкиот театар Хераклеја, започна 14-то издание…

10. издание на Фестивалот на електронска музика СМОТРА во Старата битолска чаршија

Во Старата битолска чаршија, синоќа се одржа јубилејното 10-то издание на Фестивалот…