ECD Cooperation nas

Во текот на месец март Здружението за поттикнување на економскиот и културен развој ЕРЦ Соработка Битола го имплементираше проектот ‚‚Танцуваме, готвиме, волонтираме!“ со 20 млади од македонска, албанска, турска и ромска етничка припадност.

ECD Cooperation 2

Целта на проектот е да се подигне свеста за значењето и придобивките од културната разноликост и меѓусебно почитување, како и да се поттикне активно учество на младите во процесите кои придонесуваат за социјалниот и културниот развој на нивните заедници.

Планираните активности беа дизајнирани со цел да овозможат младите да учат едни од други, да развиваат сочувство и да  ја ценат уникатноста на секоја култура.

ECD Cooperation 01

Во склоп на активностите учесниците се запознаа со различни организации и институции кои нудат можности за волонтирање како Младинскиот центар Битола, каде што се организираа активностите, Центар за Култура Битола каде што разговаравме за различните културни настани и фестивали каде што младите можат да се вклучат да волонтираат, и ги посетивме Младински Културен центар и Europe House Bitola каде што се отворија плодни дискусии на темата волонтирање и бенефити од волонтирање.

Следно беше организирана посета на различни културни знаменитости во Битола и ги посетивме локалитетот Хераклеа, црквата Св. Димитрија, Ајдар Кади Џамија, Исак Челеби Џамија, Музејот на Албанската Азбука при што младите се запознаа со големото културно наследство што го имаме во Битола.

ECD Cooperation 4

Покрај посетите беа организирани и работилници за култура и солидарност што овозможи учесниците да се запознаат подлабоко со различните култури во регионот, и имавме прекрасна интерактивна работилница за танци во КУД Илинден Битола каде што младите се спремаа за нивниот настап на отворениот ден.

Како кулминација на проектот беше организиран отворен настан за сите граѓани од Битола каде што младите презентираа традиционална македонска, албанска, турска и ромска храна кои што тие ја готвеа во текот на целиот ден, и за крај презентираа традиционални песни и танци за публиката.

ECD Cooperation 8

Овај проект е финансиран од Европска Унија а регрантиран од Центар за интеркултурен дијалог, Сојуз на извидници на Македонија, Центар за истражувања и анализи НОВУС во склоп на проектот „Youth agents of change“.

ПР текст

Сирма Спиркоска поканета на 25. колонија во Евора, ДЛС „Свети Кирил и Методиј” Битола со 40 награди од Португалија
Организаторот на светската детска ликовна колонија по конкурс „Евора" во истоимениот град …
Дисциплина, послушност и самоконтрола кај малите деца со методот Монтесори
Од сите главни области на самоформирање на детето – координирано движење, независност …

Претплатете се за новости

You May Also Like

Петти Акатист кон Мајката Божја во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола

На 08.04.2022 г., во петтиот петок од Великиот пост, Митрополитот Преспанско-пелагониски и…

Џепането како културен, историски и рекреативен центар – Магистерски труд на Искра Јовевска од Битола

Продолжуваме со презентирање на магистерските трудови изработени од 6 млади архитекти од…

ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

Битолчаните Татјана Грегова и Илче Ацески добитници на признанието „Просветен работник на годината“

По повод Светскиот ден на учителот 5 октомври, во просториите на Општинското…