Месецот ноември претставува „Месец на науката” и истиот ја нагласува значајната улога на науката во општеството и потребата од вклучување на  пошироката општествена јавност во соработка и размена на искуства во делот на научно-истражувачката работа.

И оваа година во рамките на одбележувањето на „Месецот на науката”, трет пат по ред, на ден 16ти ноември во организација на Факултетското студентско собрание при Техничкиот Факултет – Битола ќе се одржи Третата факултетска студентска конференција на Тема: „Техниката и урбаниот развој”. Истата ќе се одржи со физичко присуство, во амфитеатарот на факултетот, со почеток во 10.00 часот. На конференцијата ќе бидат презентирани стручни трудови на студенти на прв, втор и трет циклус студии од отсеците: “Електроенергетски системи и обновливи извори на енергија”, “Машинство”, “Индустриство инженерство и менаџмент”, “Сообраќај и транспорт”, “Мехатроника” и “Графички отсек”. Покрај студентите, на конференцијата активно учество ќе земат и претставници од Ректорската управа од  Универзитетот „Св. Климент Охридски” – Битола, Деканската управа на Техничкиот Факултет, професорите, претставници од компании од приватниот сектор, и други лица.

            Целите на конференцијата се:

 • Поттикнување на студентите во креативни решенија при научно-истражувачката дејност,
 • Постигнување на меѓусебна размена на знаења и искуства и
 • Продлабочување на соработката помеѓу факултетот и компаниите-партнери на конференцијата.
Бутин: Немојте да попуштате – го боли светот
Грев ми е. Ме боли душата. Срцето да ти плачи. Колкупати ги …
Шејмус Мекгарви: Моќта која ја носи кинематограферот на сет, може да ги направи нештата спектакуларни
Кинематограферот Шеjмус Мекгарви, добитникот на наградата „Златна камера 300" за особен придонес …

  Напишете коментар

  Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  Претплатете се за новости

  You May Also Like

  Џепането како културен, историски и рекреативен центар – Магистерски труд на Искра Јовевска од Битола

  Продолжуваме со презентирање на магистерските трудови изработени од 6 млади архитекти од…

  ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

  Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

  Промоција на две книги од авторката Билјана Андоновска во Бигорски манастир

  На 16 април, на празнувањето на Лазаревото воскресение, авторката Билјана Андоновска од…

  Петти Акатист кон Мајката Божја во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола

  На 08.04.2022 г., во петтиот петок од Великиот пост, Митрополитот Преспанско-пелагониски и…