recikliranje deca

18 март се одбележува како Светски ден на рециклирањето, а воспитувачката Татјана Грегова веќе втора година по ред во градинката „Мајски цвет“ организира акција за собирање капачиња од пластични шишиња кои се рециклираат во пунктот пред Епинал.

На овој начин децата уште од мали нозе се учат правилно да рециклираат, но и се зголемува јавната свест преку најмалите за поголемата потреба од вакви пунктови низ Битола. Грегова вели дека прави напори ваков еден пункт за рециклирање капачиња од шшиња да се постави пред градинката.

Но не само рециклирање, децата се учат и отпадот да го користат на друг начин, односно капачињата им служат за игра и за забава.

Еве што ни порачува групата „Пајчиња“ од градинката „Мајски цвет“ заедно со воспитувачката Татјана Грегова и негователката Весна Неделковска.

„И оваа година, заедно собираме на капачиња! Предизвикај се себе и другите околу тебе да се придружат во оваа важна еколошка акција. Вистинскиот успех е во заедничките напори за одржлива и благодарна планета !
Децата се мали авантуристи заедно со нивните семејства треба да ги научиме на вистинските вредности и да ги пренасочиме од бесполезното гледање во телефонот кон една сјајна идеја – собирање на пластични капачиња! Со капачињата можеме да направиме забавна, едукативна игра а со тоа учиме за важноста од грижа за околината!
Зошто одделно капачињата?
Затоа што капачето е направено од различен вид пластика од шишето, што значи дека шишето и неговото капаче не може да се рециклираат заедно. Селектирај правилно! Зачувај го капачето и однеси го на вистинското место.
За шишиња има Вендинг специјални машини во големите маркети!
18 март Светски ден на рециклирањето!“

meblo trejd racki

Претплатете се за новости

You May Also Like

Петти Акатист кон Мајката Божја во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола

На 08.04.2022 г., во петтиот петок од Великиот пост, Митрополитот Преспанско-пелагониски и…

Џепането како културен, историски и рекреативен центар – Магистерски труд на Искра Јовевска од Битола

Продолжуваме со презентирање на магистерските трудови изработени од 6 млади архитекти од…

ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

Битолчаните Татјана Грегова и Илче Ацески добитници на признанието „Просветен работник на годината“

По повод Светскиот ден на учителот 5 октомври, во просториите на Општинското…