girl gaea359dae 1280

He гледај на убавината на човечкото лице, туку гледај на човековата душа;
не гледај на неговата облека (телото е привремена облека), туку гледај кој се облекува во таа облека;
не гледај на уреденоста во домот,
туку гледај на неговиот жител, кој живее во тој дом и каков е тој,
бидејќи во спротивно ќе го натажиш ликот (образот) Божји во човекот, ќе го навредиш царот co тоа што ќе се поклониш
на неговиот слуга, не покажувајќи му нему ни најмала чест која му доликува.

Исто така, не гледај на убавината на печатените букви во книгата, туку гледај на духот во книгата, бидејќи во спротивно ќе го понижиме духот, а ќе го возвишиме телото, бидејќи буквите се телото, а содржината на книгата нејзиниот дух.

He ce залажувај co мелодичниот звук на инструментот или на гласот, туку спрема впечатокот кој го остава на душата или спрема нивните зборови процени какви се;
ако тие звуци ти внесуваат во твојата душа тивки, целомудрени и свети чувства, тогаш слушај ги и co нив храни ja својата душа;
ако пак co нивно посредување во твојата душа се влеваат страсти, тогаш престани co слушање и отфрли го и телото и духот на таквата музика.

Пренесено од книгата “Како да достигнеме светост” од Св. Јован Кронштадски

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за новости

You May Also Like

Ајри Демировски ја напиша омилената песна на Миљан Миљаниќ

Има ли некој кој ја нема слушнато песната „Битола, мој роден крај“…

Приказна: Како се бираат мајките на предвреме родените деца?

Некако, го замислувам Бог како лебди над земјата. Мајките ги избира според…

Јазикот е душата на народот – Марија Недановска Пискачева за 5 Мај, Денот на македонскиот јазик

Автор: Марија Недановска Пискачева, наставник по македонски јазик На денешен ден, 5…

„Скокнав од работ на совеста и нурнав во вртлогот на забрзаниот крвоток“ – денот на поезијата го одбележуваме со стиховите на Силвана Нешковска

На Светскиот ден на поезијата беше промовирана збирката поезија „Првата половина“ од…