На 05 април 2022 година, Универзитетот „Св. Климент Охридски”- Битола во соработка со Фондацијата Конрад Аденауер, Центарот за европски студии Вилфрид Мартенс од Брисел и Институтот за општествени истражувања – МК91 од Скопје организираа „Катедра Аденауер 2022: ЕУ по руската инвазија – нов потенцијал за забрзан пристапен процес на Западен Балкан?“.

Sequence 01.00 16 17 12.Still005

Покрај бројни академски кадри и студенти, на настанот присуствува и се обратија ректорот, проф. д-р Сашо Коруновски, градоначалникот на Битола, Тони Коњановски и претставници од институциите соорганизатори на настанот.

Во панел дискусија посветена на темата ЕУ по руската инвазија – нов потенцијал за забрзан пристапен процес на Западен Балкан? учество зедоа професорите од УКЛО, Горан Илиќ и Марјан Ѓуровски, Јован Андоновски од  Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип како и Кирил Миноски, поранешен министер за финансии. Дискусијата ја модерираше Васко Наумовски, претседател на Институтот за општествени истражувања –МК91 и професор на Правниот факултет „Јустинијан Први“ – Скопје.

Sequence 01.00 14 06 14.Still003

Според  ректорот, проф. д-р Сашо Коруновски, вклученоста на УКЛО во оваа актуелна тема претставува универзитетски придонес, уште еден ангажман на академијата, институциите, стручњаците и поединците кои го користат универзалниот јазик на науката и на експертизата за идентификување, како на можните пресврти  во нашето живеење, така и на нашите перспективи и иднина.

конференција

Инаку, Катедрата Конрад Аденауер претставува научно – образовна платформа на која, студенти, експерти и претставници на академската заедница дискутираат и ги споделуваат своите гледишта околу актуелни теми коишто се однесуваат на ЕУ и на идното проширување на Унијата особено по руската инвазија на Украина.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Претплатете се за новости

You May Also Like

ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

Одлична можност доколку го зборувате германскиот јазик! Компанијата „Симпател Телемаркетинг“ вработува во Битола!

„Симпател Телемаркетинг“ е германска компанија која неодамна започна со работа во Битола,…

ДЛС „Свети Кирил и Методиј“ со апел за спас на Малиот Битолски Монмартр

Од Детското ликовно студио „Свети Кирил и Методиј“ Битола денеска преку социјалните…

„Големиот воин и неговата храбра ќерка“ – Биографија за Златко Неделковски напишана од неговата ќерка Дијана

Во Офицерскиот дом беше промовирана биографијата за спортската легенда на Битола, кик…