382793544 716874640481523 5465821079549176832 n

Директорот на Националната установа Универзитетска библиотека „Св.Климент Охридски“ – Битола м-р Бојан Стефановски, оствари средба со австрискиот амбасадор, Н.Е. м-р Мартин Памер, кој гостува во Битола, по повод отворањето на 44 издание на ИФФК „Браќа Манаки“.

Во неговата Агенда меѓу другото е посетата на Австриската библиотека единствена во нашата држава.

Директорот м-р Бојан Стефановски и д -р Валентина Илиева -раководител на Австриската библиотека заедно го запознаа амбасадорот м-р Мартин Памер за обемот и видот на библиотечниот фонд во Библиотеката и за активностите на Австриската библиотека: бројните работилници со ученици кои го изучуваат германски јазик во нашиот град, семинари за проф. по германски јазик, литературни читања и филмови.

382723999 716874570481530 7340728152819378488 n

Амбасадорот Памер на почетокот ја разгледа библиотеката и беше запознат со начинот на работа на Библиотеката и со тековните и развојните планови на Библиотеката.

На состанокот Фатма Бајрам Аземовска- библиотекар советник го информира Амбасадорот за проектните активности од меѓународен и домашен вид.

На состанокот се разговараше за можностите за соработка на полето на културата и библиотечната дејност, како и за доближување на културите на двата народа преку меѓусебни размени на содржини од областа на културното наследство.

Исто така се разговараше за книгите кои се донација од Австриската амбасада и нивната улога во делот на популаризација на австриската култура и јазик. Беа посочени конструктивни идеи и мислења во врска со организирање на активности поврзани со запознавање на германскиот јазик и австриската култура и уметност.

На крајот се разговараше и за активности кои можат да се организираат во интерес на Битолските читатели и граѓани.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за новости

You May Also Like

Џепането како културен, историски и рекреативен центар – Магистерски труд на Искра Јовевска од Битола

Продолжуваме со презентирање на магистерските трудови изработени од 6 млади архитекти од…

Петти Акатист кон Мајката Божја во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола

На 08.04.2022 г., во петтиот петок од Великиот пост, Митрополитот Преспанско-пелагониски и…

ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

Хиподром во близина на Кравари – магистерски труд на Елена Босилковска

Елена Босилковска од Битола, магистриран архитект на Архитектонскиот Факултет при Универзитетот „Св.…