Во рамките на придружната програма на 52. издание на фестивалот „Илинденски денови“ беше отворена изложбата „La belle epoque – Истокот и Западот, битолската мода низ објективот на Манаки (крајот на 19 и почетокот на 20 век)“ реализирана во соработка со Државниот архив – одделение Битола.

gratska obleka izlozba 11

Изложбата беше отворена од страна на директорот на Државниот архив – одделение Битола, Гоце Стојановски и директорката на Центарот за култура и претседател на Советот на фестивалот, Маја Андоновска Илијевски.

На крајот на 19-век и почетокот на 20 век, објективнот на браќата Манаки ќе ги овековечи бурните времиња што ги живееше градот. Меѓу еконономската неизвесност, политичките пропаганди и влијанија, нестабилноста на Отоманската империјам Битола ќе се најде на крстопат помеѓу несигурна, но и возбудлива иднина синтетизирајќи ги елементите на стариот свет и европскиот прогрес и благосостојбата во новото време.

gratska obleka izlozba 8

За битолската мода во овој период, д-р Владимир Јаневски ќе истакне:

„Крајот на 19 век и почетокот на 20 век за Битола бил особено важен период и исто така голема пресвртница во однос на модните достигнувања“. Се напуштила старата традиционална облековна култура наречена ала турка и се заменувала со нова културна творевина ала франга.…Сите овие новини во модните случувања морале секогаш да бидат придружени со приказ на социјалната градска средина, но овековечувањето на истите морало да биде придружено со една нова технологија, а тоа е фотографијата. Во тој дел, несомнено најголемо место заземаат браќата Јанаки и Милтон Манаки“.

meblo trejd alati
Марија Цветановска го промовираше видео спотот за песната „Засекогаш твоја“
Младата битолчанка Марија Цветановска на Youtube го …
Уште еден златен пехар за Христиан Илиевски Кико
Кико е златен дечко Имаме пиедестал од …
Културна агенда во ЈОУ КИЦ – Битола 
Четврток 06/1019.00 ч. Офицерски дом Промоција на …

  Претплатете се за новости

  You May Also Like

  Чалгиска песна и ора одекнаа во Офицерскиот дом во Битола

  Во Офицерскиот дом Битола Ансамбл Македонија приредија незаборавна вечер во која најнапред…

  Вредните мали ликовни уметници на Илинденски денови

  Изминатите неколку дена вредните детски раце од битолските училишта твореа, цртаа, додека…

  Со концерт на Каролина Гочева започна 14. издание на БИТ ФЕСТ

  Со концерт на Каролина Гочева во античкиот театар Хераклеја, започна 14-то издание…

  10. издание на Фестивалот на електронска музика СМОТРА во Старата битолска чаршија

  Во Старата битолска чаршија, синоќа се одржа јубилејното 10-то издание на Фестивалот…