woman g8bed3dc52 1280

Еден човек го покани својот пријател, Индијанец, како гостин во еден голем град. Човекот го одвел својот пријател на обиколка низ градот и додека оделе, Индијанецот одеднаш рекол:

„Слушам штурец!“

„Невозможно е покрај целата врева од брмчењето на автомобилите да можете да слушнете штурец“, рече човекот.

Индијанецот се наведнал, ја растргал грмушката и покажа на еден мал штурец.

„Како? – праша човекот.

Индијанецот му побарал паричка и ја фрлил на тротоарот.

Паричката ѕвекна!

Случајните минувачи застанаа и се свртеа кон местото од каде што доаѓаше звукот на паднатата паричка.

„Ќе слушнете што сте научиле да слушате, без разлика каква врева има и каде и да сте“, одговорил Индиецот. „Како што можеш да видиш, сите овие луѓе ја слушнаа паричката во вревата, но никој не го слушна штурецот“.

штурец

Најважно е да слушате, затоа обидете се да го слушнете и она на што не сте навикнати и она што не го очекувате. Отворете го вашето срце и вашиот ум и за некои нови, различни нешта, бидејќи само затоа што не го забележуваме тоа не значи дека не постои или дека е невозможно.

Претплатете се за новости

You May Also Like

Чај од ловоров лист за кашлица и воспалено грло

Ловорот се користи во третман на дигестивни и кардиоваскуларни нарушувања, гихт и…

„Парите се отепувачка“ на Ристо Крле, актуелна реалност на Македонците, 84 години од првата изведба

Во 1938 година првпат беше изведена драмата „Парите се отепувачка“ од Ристо…

За лицемерното смирение…

Покрај вистинското смирение постои уште и лажливо смирение. Тоа е суетното “смирение”,…

Ново детско катче во Битола – Игротека Jungle fun

Битола доби уште едно катче наменето за најмилите – Игротека Jungle fun…