person 5956897 1280

Доколку сте релативно интелигентна личност – две работи ве вознемируваат:

Зошто не се дружам со другите толку многу како останатите врсници?

Зошто имам напади на анксиозност?

Интелигентните луѓе имаат тенденција да се грижат повеќе од другите, па така имаат и изразена социјална анксиозност за разлика од луѓето кои се просечно интелигентни.

Истражувањето е објавено во списанието British Journal of Psychology, таму пишува дека:

„Високо интелигентните луѓе умеат многу побрзо и полесно да се прилагодат кон современиот начин на живот и лесно се одделуваат од толпата, така што имаат за цел да ги остварат сопствените цели. Во основа, интелигентните луѓе не сакаат многу да се дружат, гужви…нив не им е потребно она племенско чувство за припадност за да ја пронајдат смислата на животот“.

Социјалната интеракција во минатото била пресудна за опстанокот на човекот. Луѓето кои имале супериорна интелигенција, ги следеле своите инстинкти, а останатите луѓе ги следеле нив. Интересно е дека студијата прикажува – луѓето кои живеат во помали градови се посреќни. Како заклучок се извлекува дека –  со колку помалку луѓе сме опкружени околу нас, толку подобро ќе се чувствуваме.

Луѓето кои живеат во мали места повеќе се грижат едни за други и повеќе се фокусираат на напредокот, небитно дали станува збор на зеднички или личен напредок.

326270051 574524910788428 2055822843167145426 n
Читај бе КНИГА: Тајни чувани до гроб – Тами Хоуг
Тајни чувани до гроб – Тами ХоугМариса има минато полно со тајни …
Јована Василевска од ДЛС „Свети Кирил и Методиј” Битола со медал на детскиот ликовен конкурс во Питешти, Романија
Согласно објавените резултати од првото издание на новоформираниот детски ликовен конкурс со …

Претплатете се за новости

You May Also Like

Чај од ловоров лист за кашлица и воспалено грло

Ловорот се користи во третман на дигестивни и кардиоваскуларни нарушувања, гихт и…

„Парите се отепувачка“ на Ристо Крле, актуелна реалност на Македонците, 84 години од првата изведба

Во 1938 година првпат беше изведена драмата „Парите се отепувачка“ од Ристо…

За лицемерното смирение…

Покрај вистинското смирение постои уште и лажливо смирение. Тоа е суетното “смирение”,…

Ново детско катче во Битола – Игротека Jungle fun

Битола доби уште едно катче наменето за најмилите – Игротека Jungle fun…