Верувањата што детето ги стекнува за себе, за другите и за светот околу него се клучен фактор кој одредува како ќе изгледа детската реалност еден ден, колку детето ќе биде успешно, задоволно и здраво. Во оваа смисла, доаѓаме до поимот „свесно“ родителство. Свесниот родител ги разбира принципите на свесното родителство и емоционалните развојни фази кои мора да се исполнат во различни периоди од детството. Еве ги принципите.

family gbb3709c55 1280
 • Свесните родители ја исполнуваат потребата на своето дете за физички контакт (држење, носење, гушкање итн.). Не се плашат дека така ќе го „разгалат“ детето.
 • Свесните родители го прифаќаат целиот опсег на емоции и сведочат на изразување на сите емоции на нивното дете без осуда. Тие се свесни дека не можат да ја спречат целата тага, гнев или фрустрација и не се обидуваат да го спречат своето дете да ги ослободи болните емоции со плачење или изливи на гнев.
 • Свесните родители му обезбедуваат на детето стимулација соодветна на возраста и му веруваат дека учи со свое темпо и на свој начин. Тие не се обидуваат да го избрзуваат детето да влезе во следната фаза на развој што е можно поскоро.
 • Свесните родители ги охрабруваат своите деца да учат нови вештини, но тие не го оценуваат успехот на детето ниту со критика, ниту со оценување.
 • Свесните родители одвојуваат време секој ден да му посветат целосно внимание на своето дете. За време на тоа посебно, квалитетно време, тие набљудуваат, слушаат, реагираат и му се придружуваат на детето во играта (ако е покането), но не ја насочуваат активноста на детето.
 • Свесните родители го штитат своето дете од опасност, но не се трудат да ги спречат сите детски грешки, проблеми и конфликти.
 • Свесните родители го поттикнуваат детето самостојно да ги решава проблемите и му помагаат само кога е потребно. Тие не ги решаваат проблемите на детето наместо него.
 • Свесните родители поставуваат разумни граници, нежно го водат детето кон прифатливо однесување и ги земаат предвид потребите на сите вклучени во решавањето на конфликтот. Тие не се обидуваат да ги контролираат децата со поткуп, награди, закани или каков било вид казнување.
 • Свесните родители се грижат за себе и се искрени кога се во прашање нивните потреби и чувства. Тие не се жртвуваат до степен да станат огорчени.
 • Свесните родители се трудат да бидат свесни за начините на кои нивната болка од детството влијае на нивната способност да бидат добри родители и свесно се стремат да избегнат да ги пренесат сопствените рани на своите деца.

  Марија Цветановска го промовираше видео спотот за песната „Засекогаш твоја“
  Младата битолчанка Марија Цветановска на Youtube го промовираше видео спотот за песната …
  Уште еден златен пехар за Христиан Илиевски Кико
  Кико е златен дечко Имаме пиедестал од трката во Орман, Скопје. Летечкиот …
  meblo trejd skali

  Претплатете се за новости

  You May Also Like

  Кармен Ексклузив заедно со своите пријатели и клиенти прослави 30 години успешно работење

  30 години „за влакно пред другите“. 30 години пример за многумина како…

  Грција втора во светот според бројот на најчисти плажи – 581 плажа ја доби ознаката Сино знаме, Халкидики убедливо води

  Грчките плажи се меѓу најчистите во светот, а Халкидики и островот Родос…

  НЕЗАБОРАВ 2022 Песни за Битола – втор дел (ВИДЕО)

  Ако одите во Битола, на Дулие градот ќе ви ги отвори своите…

  Новата песна на битолската група „Фаворити“ совршена за првиот свадбен танц

  „Ти си ми сè“ е името на новата песна на битолската група…