people ge527a4f62 1280

На современите деца, секојдневно соочени со огромен проток на информации на интернет, им е доста тешко да се концентрираат на часовите и домашните задачи.

Дури и ако ви се чини дека вашите деца се исти како што сте биле во детството, тоа не е сосема точно. Децата од таканаречената алфа генерација се родени во ерата на јавниот интернет и паметните телефони. Како резултат на тоа, тие се технолошки поупатени, ги надминуваат своите родители во способноста брзо да бараат информации и полесно се прилагодуваат на промените во светот околу нив.

boy gf9ec4ac1a 640

Сепак, секој медал има лоша страна. Според научниците, децата кои поминуваат многу часови дневно со телефон во раце (најчесто родени по 2010 година) имаат потешкотии да се концентрираат, полошо ги совладуваат точните науки, често се расеани и им е тешко да ги изучуваат училишните предмети.

Научниците развија специјална техника која помага да се подобрат перформансите на децата во училиште и да се заинтересираат да изучуваат науки. Се работи за менталната аритметика. Накратко, менталната аритметика е создадена за хармоничен и сеопфатен развој на интелектот.

abacus ge7b917476 640

Како се изведува менталната аритметика

Учење да се брои во умот – Овие часови се засноваат на визуелизација на умствена мапа, кога главните мисли и клучни зборови се пренесуваат со помош на шематски слики.

Употреба на механичка аритметика – аритметиката се користи за решавање на аритметички проблеми, вклучително и сложени. Ваквите вежби развиваат фина моторика и визуелна меморија.

Вежби за логично размислување – Наставниците користат едноставни игри и магични трикови за да им помогнат на учениците да развијат вештини за броење и самостојно да градат логички синџири додека учат математика.

Развивање на концентрација и внимание – Оваа вештина се тренира при користење на сите споменати техники. Со текот на времето станува автоматски за детето.

people ge527a4f62 1280

Што дава менталната аритметика: Предности на техниката

Благодарение на редовната настава, учениците стануваат посилни не само во математиката и другите точни науки. Со текот на времето, тие и нивните родители гледаат други позитивни промени:

  •     Развој на меморија. За време на часовите меморијата постојано се тренира и се подобрува способноста за паметење нови информации.
  •     Развој на фини моторни вештини. Ова е олеснето со работа со пресметки на абакус.
  •     Зголемување на академските перформанси. Часовите по ментална аритметика го олеснуваат совладувањето на училишната програма – ова важи за сите предмети, вклучувајќи ги и хуманистичките науки.
  •     Формирање на интерес за учење. Наместо здодевни пресметки на колони и натрупување материјали, децата се учат да градат логички синџири и да применуваат разбирливи шеми кои создаваат интерес за стекнување на нови знаења.
  •     Развивање на вештини за броење без калкулатор. Оваа вештина ќе му помогне на детето да решава сложени проблеми на часот по математика и пошироко.
  •     Развој на концентрација. Учениците подобро се концентрираат, стануваат помалку расеани и не ги одвлекуваат надворешни дразби.
  •     Способност да истражуваат длабоко во изучувањето на предметот. Техниката развива навика за темелно разбирање на предметот што се изучува.
  •     Развивање на вештини за мултитаскинг. Многу корисна вештина која ќе ви се најде не само на училиште, туку и подоцна во зрелоста.
  •     Способност да го завршите она што го започнувате. На часовите по ментална аритметика, наставниците им помагаат на учениците да развијат важен квалитет како одлучноста.
  •     Развој на визуелно-просторно размислување. Тоа помага да се применат нестандардни пристапи во решавањето на сложени проблеми.
348350276 257464363439219 3759835367371331199 n
Битолскиот театар со ,,Бакхи-краток преглед на распадот“ ќе настапи на „Игорови денови“ во Нови Сад
НУ НТБ со претставата ,,Бакхи-краток преглед на распадот“ во режија на Игор …
Со лаванда против пролетниот замор
Лавандата е препознатлива по опојниот, смирувачки мирис, а според некои истражувања може …

Претплатете се за новости

You May Also Like

Чај од ловоров лист за кашлица и воспалено грло

Ловорот се користи во третман на дигестивни и кардиоваскуларни нарушувања, гихт и…

„Парите се отепувачка“ на Ристо Крле, актуелна реалност на Македонците, 84 години од првата изведба

Во 1938 година првпат беше изведена драмата „Парите се отепувачка“ од Ристо…

За лицемерното смирение…

Покрај вистинското смирение постои уште и лажливо смирение. Тоа е суетното “смирение”,…

Ново детско катче во Битола – Игротека Jungle fun

Битола доби уште едно катче наменето за најмилите – Игротека Jungle fun…