Еве го најкраткиот и најлесниот пат до спасението:

Биди послушен, воздржлив, не осудувај, чувај ги срцето и умот од лоши помисли и мисли дека сите луѓе се добри и дека сите Господ ги љуби. Заради овие смирени мисли благодатта на Светиот Дух нема да те напушти и ќе велиш:

„Милостив е Господ“

Ако осудуваш, ако негодуваш, ако си самоволен, душата ќе ти опустоши, да дури и да се молиш многу на Бога. Тогаш ќе велиш: „Ме заборави Господ“. Но, Господ не те заборавил, туку ти си заборавил да бидеш смирен и затоа благодатта Божја не живее во Твојата душа. Во смирената душа благодатта лесно се вселува и ѝ дарува мир и спокојство во Бога. Мајката Божја била смирена повеќе од сите и затоа ја прославуваат небото и земјата. Бог ќе ги прослави сите што ќе се смират и тие ќе ја видат славата Господова.

Свети Силуан Атонски+

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за новости

You May Also Like

Ново детско катче во Битола – Игротека Jungle fun

Битола доби уште едно катче наменето за најмилите – Игротека Jungle fun…

За лицемерното смирение…

Покрај вистинското смирение постои уште и лажливо смирение. Тоа е суетното “смирение”,…

„Парите се отепувачка“ на Ристо Крле, актуелна реалност на Македонците, 84 години од првата изведба

Во 1938 година првпат беше изведена драмата „Парите се отепувачка“ од Ристо…

Академијата за боречки вештини „ЗА НЕД ДО“ го прослави 40-от роденден

Кунг Фу Клубот кој гордо го носи името на сопствениот град „Битола”…