dna

Според научниците, повеќето генетски материјал што го наследуваме е од нашата баба по мајчина страна.

А. Јодоровски, научник и автор, објасни како влијанието на бабата по мајчина страна  е клучно, како може да прескокне генерација и да прејде од бабата на внуците.  Иако можеби не сте поминувале многу време со неа, сепак врската е силна.

Јодоровски, потенцира како од сите други роднини, всушност бабата е најодговорна за наследните гени. Во просек  25% имаме заедничка ДНК со нашите баби и дедовци.

Генетското истражување на Универзитетот во Кембриџ, исто покажало голема поврзаност на помладата генерација со женските поколенија по мајчина страна, истото истражување покажа дека 25 % од генетскиот материјал им го пренесуваат на своите внуци,

Бабата по таткова страна своие Х-хромозоми ги пренесува само на своите женски внуци, не на машките. Бабата по татко има 50%  Х –поврзаност со женските внуци, додека  0.0% поврзани со машките внуци.

Децата може да наликуваат на бабите и да не е впечатливо, секогаш има некаква трага на препознатливост: дупчиња на образите, насмевката, бојата на очите, начинот на гестикулација, , начинот на одење. Исто така, понекогаш се наследуваа и структурата на коските, мускулите, дури и генетските болести од своите баби и дедовци.

Исто така, се наследуваат и емоционалните искуства од бабата по мајка. Оние емоции кои бабата ги чувствувала додека била бремена со својата ќерка можат да се пренесат на нејзините идни  внуци, бидејќи таа информација може да се забележи во ДНК и таму останува, иако може да прескокне генерации.

meblo trejd cesmi
Сирма Спиркоска поканета на 25. колонија во Евора, ДЛС „Свети Кирил и Методиј” Битола со 40 награди од Португалија
Организаторот на светската детска ликовна колонија по конкурс „Евора" во истоимениот град …
Дисциплина, послушност и самоконтрола кај малите деца со методот Монтесори
Од сите главни области на самоформирање на детето – координирано движење, независност …
Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за новости

You May Also Like

Чај од ловоров лист за кашлица и воспалено грло

Ловорот се користи во третман на дигестивни и кардиоваскуларни нарушувања, гихт и…

„Парите се отепувачка“ на Ристо Крле, актуелна реалност на Македонците, 84 години од првата изведба

Во 1938 година првпат беше изведена драмата „Парите се отепувачка“ од Ристо…

За лицемерното смирение…

Покрај вистинското смирение постои уште и лажливо смирение. Тоа е суетното “смирение”,…

Ново детско катче во Битола – Игротека Jungle fun

Битола доби уште едно катче наменето за најмилите – Игротека Jungle fun…