people g15d862d61 1280
261071 andrej kurpatov ls

Андреј Курпатов е лекар-психотерапевт, исклучителен специјалист со голем авторитет. Неговите книги се многу интересни, напишани на разбирлив јазик, полни со иронија и навистина помагаат да се живее!

Не трошете време и енергија на оние кои се рамнодушни кон вас ~ совет од доктор Андреј Курпатов

  1. Никогаш не ја ставајте одговорноста за она што се случува во вашиот живот на туѓ грб. Сфаќам дека тоа е големо искушение, но смилувајте се на себеси. Само во моментот кога внатрешно ќе ја прифатите таа одлука: „Јас сум автор на моите неуспеси и творец на моите успеси“, добивате сила.
  2. Прифатете го фактот дека минатото не може да се промени, тоа е готово. Само нашата иднина е под наша контрола, која директно зависи од тоа што правиме сега, во секој момент, во одредена минута. Не очекувајте иднината да ви се насмее, работете да не може да не се насмее.
  3. Ослободете се од илузијата дека можете да ги промените другите луѓе. Потсвесно сите страдаме од оваа наивна заблуда, а како резултат на тоа страдаме во вистинска смисла на зборот. Луѓето ги менуваат само околностите, се друго е само измама на перцепцијата. Дозволете им да бидат различни, а во одреден момент дури и ќе почнете да уживате.
  4. Ова е тажна вест, но ништо не може да се направи во врска со тоа: ни требаат други кои се силни. Слабите, уморните, страдалниците, несреќните – никому не му требаме. Ако се преправаат дека работите се поинакви, тогаш едноставно ве доведуваат во заблуда. Не се откажувај! Согласете се со апсолутноста на ова правило, земете здив, истресете се и ќе сфатите дека се лутите за ништо.
  5. Сите наши постапки имаат одредени последици. И во суштина, ние не избираме што ќе правиме, туку каков ќе биде резултатот од нашето дејствување. Затоа, пред да направите некоја глупост, размислете добро за нејзините последици и тогаш ќе има многу помалку глупост во вашиот живот.
  6. Секој нормален човек сака безбедно пензионирање и што побрзо, толку подобро, а по можност токму сега, веднаш. Тоа е фантазија. Не затоа што не е можно безбедно пензионирање, туку затоа што човек треба да работи. Сфатете го тоа и тогаш вашата секојдневна работа ќе почне да ви носи радост.
  7. Секој од нас ќе умре. Тоа е неизбежно и тоа е медицински факт. Човек може да страда и да страда поради тоа, и може да се потруди и еднаш засекогаш да ја напушти темата. Не живејте како да ќе живеете вечно. И немојте да живеете како утре да умрете. Размислете за овие две работи и ќе најдете свој рецепт за среќен живот.
  8. Ако се прашувате за смислата на животот, најверојатно, тоа е само депресија. Не е важна конкретната „смисла на животот“, туку чувството дека живеете значајно. Правете го она што чувствувате дека е важно внатре. Не заборавајте да разговарате со себе за тоа. И не бркајте успех. Ако го правите само она што сметате дека е важно, успехот ќе ве следи.
  9. Не трошете време и енергија на оние кои се рамнодушни кон вас, или уште полошо – на оние на кои не им се допаѓате. Има многу луѓе на овој свет со кои може да се живее животот во радост. Само немојте да бидете затворени и сомнителни. Верувајте, со тоа што сте отворени и добри, ништо не губите.
Предавање на теми од книгите на проф. д-р Зоран Крстевски во битолската библиотека
Пред преполната сала во НУУБ „Св. Климент Охридски“- Битола, предавање одржа проф. …
Марко Николиќ албумот првенец ќе го промовира и во Македонија
Марко Николиќ по 20 години професионална музичка кариера во која неговото име …

Претплатете се за новости

You May Also Like

Ново детско катче во Битола – Игротека Jungle fun

Битола доби уште едно катче наменето за најмилите – Игротека Jungle fun…

За лицемерното смирение…

Покрај вистинското смирение постои уште и лажливо смирение. Тоа е суетното “смирение”,…

Академијата за боречки вештини „ЗА НЕД ДО“ го прослави 40-от роденден

Кунг Фу Клубот кој гордо го носи името на сопствениот град „Битола”…

Смела и гламурозна креација на Александар Ортак за матурски фустан

Матурската прослава е крајната точка на едно прекрасно животно поглавје исполнето со…