people 2567915 1280

Никој од нас не е совршен. Човечката ментална сила претставува процес кој се усовршува во текот на целиот живот. Но, ако ги забележите овие особини кај себе, тогаш вие имате сила и подготвенот да ‘истуркате’ сѐ во животот.

Има 12 особини кои укажуваат дека сте ментално силна личност:

 1. Самосвест – свесни се за нивните мисли, емоции и мотивации. Луѓето кои имаат висок степен на самосвест подобро ги разбираат своите потреби, вредност и ги дефинираат своите цели.
 2. Способност за донесување на одлуки – ментално силните луѓе можат да ги анализираат информациите, алтернативите и да донесат одлуки дури и кога се соочени со непредвидени околности.
 3. Флексибилност – начинот на пристап ни помага да се прилагодиме на промените и стресот. Оној кој може да се промени кога е тоа потребно – е неуништлив.
 4. Оптимизам – ментално силните луѓе често се фокусираат на позитивните аспекти на ситуацијата, што им помага да задржат оптимистичен поглед на иднината.
 5. Способност за саморегулација –  е всушност способност да ги конролирате сопствените реакции на стрес и емотивност, така што ја одржуваат јасноста на умот во тешки животни ситуации.
 6. Способност за простување – простувањето ве ослободува од негативни емоции и ви овозможува да одите напред. Ментално силните луѓе знаат како да простат и на себеси и на другите.
 7. Цели – ментално силните луѓе имаат јасни цели и планови. Тие им даваат правец и мотивација за успех.
 8. Да се прифатат одбивањата –  не се разочаруваат кога ќе бидат одбиени, кога ќе доживеат неуспех, туку ги гледаат како можност за сопствен раст и напредок.
 9. Емпатија – ментално силните луѓе имаат способност да се стават во кожата на другите.
 10. Способност за градење на меѓучовечки односи – ова вклучува ефикасна комуникација, решавање на проблеми и способност за одржување на здрави односи.
 11. Скромност – не се плашат да ги признаат своите грешки и учат од нив.
 12. Посветени на сопствениот развој – секогаш работат на себе, се стремат да станат подобри луѓе, подобри професионалци, постојано ги развиваат воите вештини.
Вознесение Христово Спасовден
Православната црква го празнува празникот Вознесение Господово, кај народот познат како Спасовден. …
Солза и смеа со ново комично видео – Машала
Солза и смеа со ново хумористично видео во нивниот препознатлив стил, во соработка …

Претплатете се за новости

You May Also Like

Чај од ловоров лист за кашлица и воспалено грло

Ловорот се користи во третман на дигестивни и кардиоваскуларни нарушувања, гихт и…

„Парите се отепувачка“ на Ристо Крле, актуелна реалност на Македонците, 84 години од првата изведба

Во 1938 година првпат беше изведена драмата „Парите се отепувачка“ од Ристо…

За лицемерното смирение…

Покрај вистинското смирение постои уште и лажливо смирение. Тоа е суетното “смирение”,…

Ново детско катче во Битола – Игротека Jungle fun

Битола доби уште едно катче наменето за најмилите – Игротека Jungle fun…