Градовите ширум светот стануваат сè попријателски за велосипеди, бидејќи урбанистите и креаторите на политики ги препознаваат придобивките од возењето велосипед. Од подобрени здравствени резултати до пониски емисии на јаглерод диоксид, возењето велосипед е важен дел од одржливиот развој. Градовите сè повеќе вградуваат велосипедски патеки и друга велосипедска инфраструктура во нивните планови, создавајќи култура на возење велосипед што е од корист за светот во целина.

girls 4582899 640

Низ светот, возењето велосипед станува се поатрактивна опција за жителите на градовите. Покрај тоа, возењето велосипед е многу позелена опција од другите форми на транспорт, бидејќи испушта помалку јаглерод диоксид од автомобилите и другите моторизирани возила. Како резултат на тоа, градовите почнуваат да инвестираат во велосипедска инфраструктура, како што се велосипедски патеки, вело-паркинзи и програми за електрични велосипеди.

Во последниве години, градовите ширум светот преземаат чекори за да ги направат попријателски за велосипеди. Овој тренд делумно е поттикнат од зголемувањето на апликациите за споделување/изнајмување велосипеди, како и од желбата да се намалат емисиите и да се создадат поздрави градови. Но, што е тоа што го прави еден град – велоград? Одговорот лежи во урбаното планирање и имплементацијата на иновативни стратегии за да се направат градовите поповолни за возење велосипед. Како урбаното планирање го поттикнува возењето велосипед и ги прави градовите попријателски за велосипеди?

bicycle 6845768 640
Посветено создавање велосипедски патеки

Еден од најочигледните знаци на еден велоград е присуството на наменски велосипедски патеки. Овие ленти се одвоени од другите сообраќајни ленти, често со употреба на физички бариери како што се бетонски рабници или жардинери. Тие им обезбедуваат на велосипедистите безбеден и посветен простор за возење и можат да го направат возењето велосипед во градот многу попријатно.

bike lanes 5097588 640
Подобрување на велосипедската инфраструктура

Покрај создавањето на посебни велосипедски патеки, градовите инвестираат и во подобрена велосипедска инфраструктура. Ова вклучува изградба на паркинзи за велосипеди, патеки за велосипеди, велосипедски ленти и други погодности поврзани со велосипеди. Овој тип на инфраструктура го олеснува и го прави поудобно возењето за велосипедистите низ градот.

amsterdam 2261212 640
Воведување мерки за смирување на сообраќајот

Со цел возењето велосипед да биде побезбедно, градовите исто така преземаат чекори за намалување на брзината на сообраќајот. Ова може да се направи со инсталирање мерки за смирување на сообраќајот, како што се препреки за намалување на брзината, кружни текови и стеснување на патиштата. Покрај тоа, голем дел од градовите исто така инвестираат во технологија која може да ги предупреди возачите кога велосипедист е напред и може да им помогне соодветно да ја прилагодат својата брзина.

bicycle 362171 640
Поттикнување на возење велосипед преку програми за образование

Многу градови сега го охрабруваат возењето велосипед преку креирање образовни програми. Овие програми обезбедуваат информации за безбедноста на велосипедот и правилните техники за возење велосипед, но и ги охрабруваат луѓето да се обидат да возат велосипед секојдневно. Ова може да има огромно влијание, бидејќи помага да се создаде култура на возење велосипед во градот и охрабрува повеќе луѓе да излезат и да возат.

people 2590268 640
Заклучок

Подемот на вело-градовите е делумно поттикнат од урбаното планирање и имплементацијата на иновативни стратегии. Сите овие придобивки можат да помогнат градовите да бидат попогодни за живеење и попријатни за секого. Со оглед на тоа што градовите ширум светот продолжуваат да планираат за иднината, важно е да се земат предвид проекти кои се погодни за велосипеди. Со создавање на посебни ленти и удобности погодни за велосипеди, градовите можат да го направат велосипедот побезбедна и поатрактивна опција за транспорт. Понатаму, овие иницијативи можат да имаат широк спектар на позитивни влијанија од кои имаат корист сите членови на заедницата.

Извор

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за новости

You May Also Like

Чај од ловоров лист за кашлица и воспалено грло

Ловорот се користи во третман на дигестивни и кардиоваскуларни нарушувања, гихт и…

„Парите се отепувачка“ на Ристо Крле, актуелна реалност на Македонците, 84 години од првата изведба

Во 1938 година првпат беше изведена драмата „Парите се отепувачка“ од Ристо…

За лицемерното смирение…

Покрај вистинското смирение постои уште и лажливо смирение. Тоа е суетното “смирение”,…

Ново детско катче во Битола – Игротека Jungle fun

Битола доби уште едно катче наменето за најмилите – Игротека Jungle fun…