business gfd61ce993 1280

Ако сакате да бидете успешни во животот и да го добиете она што го сакате, мора да имате одредени цели, а за да ги постигнете, прво мора да научите како да ги дефинирате и поставите бидејќи нивната реализација во голема мера зависи од тоа дали имате добар план. Но, само добар план не е гаранција дека ќе ја постигнете целта. Потребно е многу повеќе за да се направи тоа.

  1. Бидете селективни

Имаме толку многу да направиме, а толку малку време. Затоа, една од најголемите грешки што можете да ја направите е да поставите премногу цели. Поставете 1 до 3 максимални големи цели и фокусирајте се на нив. Дали ќе можете да постигнете 1 или 3, ќе зависи од нивната големина и од тоа што е вклучено во нивното постигнување. Фокусирањето на една цел во исто време ви дава најголеми шанси за успех, бидејќи нашиот мозок не може ефективно да се справи со повеќе од две сложени, поврзани активности одеднаш.

  1. Бидете паметни за вашите цели

Кога поставувате цели, треба да бидете сигурни дека сте што е можно поконкретни. Мора да верувате и дека целта е постигната. Ако длабоко во себе се чувствувате нереално, ќе бидете обесхрабрени, но исто така помала е веројатноста да притискате и да преземете акција ако целта не ја гледате како предизвик. Целите мора да не мотивираат да одиме напред. Секоја цел што ќе ја поставите треба да биде ваша, нешто што сакате да го постигнете, а не само нешто што некој друг го сака за вас или затоа што вие мислите дека треба. Освен што е реална, целта треба да биде и временски ограничена, т.е. да има датум на завршување.

woman g689d7d8df 1280
  1. Запишете ја вашата цел

Колку пати сте имале одлична идеја, но подоцна не сте ја запамтиле? Можеби возевте или лежевте во кревет, купувавте… Секогаш имајте мала тетратка со вас. Најдобар начин да ја искристализирате вашата цел е некаде да ја запишете.

  1. Позитивен тон

Кога ја запишувате вашата цел, користете ја позитивната фраза „ќе“, „завршив…до тој датум“. Додека нашиот свесен ум ја преиспитува секоја информација што ја добива, потсвеста не го прави тоа. Таа спремно прифаќа се што ќе и понудите! Значи, кога ќе кажете дека сте направиле нешто или нешто правите, потсвеста ќе го прифати тоа како реалност, а со тоа, поголема е веројатноста да барате начини на кои можете да ја направите изјавата вистинита. Со ставање на работите во позитивно светло, вие исто така се фокусирате на она што го сакате, а не на она што не го сакате.

  1. Напишете јасен акционен план

Не е доволно само да се има цел. „Цел без план е само желба“, рече Антоан де Сент Егзипери.

business idea ga6efd2a84 1280
  1. Визуелизација

Визуелизацијата е многу моќна алатка што ја користат дури и врвните спортисти. Одвојте време да се визуелизирате себеси како правите одредени задачи што ќе треба да ги направите за да ја постигнете целта, а потоа замислете дека ја постигнувате целта. Визуелизирањето на резултатите исто така може да биде многу корисно и мотивирачко. Направете визионерска табла и поставете ја некаде каде што редовно ќе ја гледате како потсетник за тоа што се обидувате да постигнете и зошто.

  1. Споделете ја вашата цел со другите

Кога ќе ги споделите вашите планови со луѓето на кои најмногу им верувате, тие ќе бидат потсетници, мотивација кога сакате да се откажете и кога ви се чини дека тоа не е добра идеја. Одвреме-навреме ќе ве прашуваат до каде сте стигнале, па тоа ќе ви биде дополнителен поттик да работите напорно.

success gb59122692 640
  1. Редовно прегледувајте ја целта и акциониот план

Кога не размислуваме за нешто некое време, природно почнуваме да го префрламе нашиот фокус на нешто друго. Затоа, редовно прегледувајте како стоите со вашата цел.

  1. Прославете ги пресвртниците

Без оглед на вашите цели, било да е тоа започнување сопствен бизнис, менување на работни места, движење, подобрување, патувањето може да биде долго, затоа одвојте време да забележите кога сте достигнале одредени пресвртници во животот и прославете ги малите успеси! Ова ќе направи да се чувствувате уште помотивирани да продолжите на вистинскиот пат!

meblo trejd - aparati

Претплатете се за новости

You May Also Like

Ново детско катче во Битола – Игротека Jungle fun

Битола доби уште едно катче наменето за најмилите – Игротека Jungle fun…

За лицемерното смирение…

Покрај вистинското смирение постои уште и лажливо смирение. Тоа е суетното “смирение”,…

„Парите се отепувачка“ на Ристо Крле, актуелна реалност на Македонците, 84 години од првата изведба

Во 1938 година првпат беше изведена драмата „Парите се отепувачка“ од Ристо…

Академијата за боречки вештини „ЗА НЕД ДО“ го прослави 40-от роденден

Кунг Фу Клубот кој гордо го носи името на сопствениот град „Битола”…