smoke 4095941 1280

Веројатно сте навикнати да слушате за емоционална манипулација. Знаете како функционира и во каква состојба ја остава жртвата. Без сомнение, ова е исклучително штетно однесување. Она што го прави толку опасно е што е тивко, што останува незабележано долго време и тешко се открива.

Личноста која користи емоционална манипулација има совршена „мапа во главата“.

Таа ги знае слабостите на својот плен, ќе ги надмине сите одбрани за да го добие она што го сака. А тоа значи дека таа може да направи да изгледа дека таа е жртвата, а другата личност е виновникот. Нејзината цел е да го натера другиот да признае дека не е во право и да се согласи со она што го сака манипулаторот.

Емоционалните манипулатори го добиваат она што го сакаат така што прво предизвикуваат одредени чувства кај жртвата, а потоа манипулираат со неа. Планот, како што веќе споменавме, е многу „мапиран“, т.е. (о) обмислен и разгледан.

Тие нема да чувствуваат каење што ја манипулирале жртвата да го направи она што е во нивен најдобар интерес.

girl 2270557 640

ЕМОЦИОНАЛНАТА МАНИПУЛАЦИЈА Е НАЈДОБРИОТ ТРИК ЗА КОГНИТИВНА ДИСОНАНЦА

Луѓето ќе направат се што е потребно за да се ослободат од ова непријатно чувство кое го прогонува телото. Луѓето често ја избегнуваат свесноста за информациите што предизвикуваат дисонанца или избегнуваат да слушнат за тоа што ќе ги дестабилизира.

Емоционалните манипулатори знаат како да постапат кога ќе се соочат со когнитивна дисонанца. Тие практикуваат самозалажување за да ја постигнат својата цел. На пример, ако не можат да ја прекинат романтичната врска, ќе направат се за да ја натераат другата личност да ја прекине и на овој начин да избегнат чувство на вина.

МАНИПУЛАТОРИТЕ ЈА ПРЕДАВААТ ВИНАТА НА ДРУГО ЛИЦЕ ЗА ДА БИДАТ ОСЛОБОДЕНИ ОД НЕА

Емоционалната манипулација се раѓа од когнитивниот хаос. Умот ќе направи се што е потребно за да најде излез од когнитивната дисонанца. Ќе го пронајдат главниот виновник и со тоа ќе направат личноста-манипулаторот да изгледа невин.

Сепак, точно е дека емотивните манипулатори на крајот ќе завршат со најголема загуба, бидејќи овие луѓе не знаат што навистина сакаат на крајот (токму поради споменатиот конфликт), а немаат храброст правилно да се соочуваат со проблемите за да се дојде до вистинското решение.

Извор

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за новости

You May Also Like

Ново детско катче во Битола – Игротека Jungle fun

Битола доби уште едно катче наменето за најмилите – Игротека Jungle fun…

За лицемерното смирение…

Покрај вистинското смирение постои уште и лажливо смирение. Тоа е суетното “смирение”,…

„Парите се отепувачка“ на Ристо Крле, актуелна реалност на Македонците, 84 години од првата изведба

Во 1938 година првпат беше изведена драмата „Парите се отепувачка“ од Ристо…

Академијата за боречки вештини „ЗА НЕД ДО“ го прослави 40-от роденден

Кунг Фу Клубот кој гордо го носи името на сопствениот град „Битола”…