little boy 731165 1280

Од самиот почеток, некои родители се обидуваат по секоја цена да ги воспитаат своите деца за дастанат самостојни што е можно поскоро. Сакаат нивните деца што помалку да им го нарушуваат сопствениот живот: самостојно да стануваат и да си легнат, да си ја пишуваат домашната работа без присуство на родителите, и тивко да чекаат дома додека родителите не се вратат од работа. Според нив, тие треба да се однесуваат како мали возрасни.

Децата имаат свој начин на набљудување, размислување и чувствување и нема ништо посурово од тоа некој да се обиде да им го одземе детството. Овој став често доведува до тоа родителите да се чувствуваат виновни. Лошата работа е што тие се обидуваат да го компензираат ова чувство на вина со скапи подароци или пак се исклучително заштитнички настроени кон своите деца. На пример, на секои два часа ќе им се јавуваат на своите деца за да ги прашаат како им е.

boy 529067 1280

Стресни родители и незадоволни деца

Осаменоста меѓу децата денес доби големи размери. Живееме во општество во кое се чини како да нема време за нежност, дружење и опуштен разговор. Од рана возраст, ова општество го подготвува секој од нас за работа, исцрпеност и стремеж кон успех и материјални работи. Родителите доаѓаат дома доцна и секогаш се уморни и иритирани.

УНИЦЕФ спроведе студија за да открие што значи квалитетот на животот за децата и се покажа дека децата ценат многу различни работи од возрасните. Децата на возраст од 8 до 14 години, кои живеат во различни делови на светот, направија листа на она што сметаат дека е неопходно за добар живот. Тие не спомнаа скапи играчки и необични подароци, туку низа многу едноставни работи:

  •     Родителите треба помалку да викаат, а повеќе да зборуваат.
  •     Мобилните телефони на родителите треба да се исклучат.
  •     Родителите треба почесто да ги гушкаат.
  •     Тие сакаат да поминуваат помалку време на училиште и повеќе време со своите родители.
  •     Луѓето треба повеќе да се насмевнуваат.
  •     Не сакаат да се преселат на друго место.

Децата станаа тивки и тажни

Денес се почесто може да се видат деца со тажен израз. Денешните деца се чувствуваат многу осамено и тоа ги прави тивки. Тие не знаат како да ги изразат своите чувства бидејќи тоа никогаш не е тема на разговор со возрасните. А незнаењето како да го изразат својот внатрешен свет само ја зголемува нивната осаменост. Тие се повеќе раздразливи, нетолерантни и напорни. Многу од нив не можат да изразат спонтаност и се исклучително чувствителни на туѓите мислења.

Принудената осаменост никогаш не е добра работа и засегнатите се задушуваат во оваа емоционална состојба на неизвесност, особено ако се деца. Тие не знаат каде да се обратат. Тие се плашат и затоа можат да развијат одбранбена и фобична личност, што ќе биде главна пречка за воспоставување здрави меѓучовечки односи подоцна во животот кога ќе пораснат.

ai generated 8717915 640

Што може да се направи кога станува збор за детската осаменост?

Многу родители сигурно во одреден момент ќе забележат дека нивните деца се чувствуваат осамено. Неколку можни решенија за проблемот:

  •     Важно е да се преговара за флексибилност во вашата работна рутина за грижа за децата. Ова може да биде само еден час посветен на нив.
  •     Направете договори со вашиот партнер или други возрасни лица, така што детето ќе поминува што е можно помалку време без возрасно лице од доверба. Ова се однесува на времето кога тој не е на училиште.
  •     Одредете време посветено исклучиво на децата. Ако поминувате барем 30 минути дневно само со нив, исклучете го телефонот и не размислувајте за ништо друго, само држете го вашето дете и кажете му како ви бил денот денес и прашајте го како му е. На овој начин ќе дадете голем придонес за среќата на вашето дете. Ако навистина не можете да одвоите 30 минути, тогаш барем поштедете четвртина час.
  •     Играјте со вашите деца барем еднаш неделно. Ова време е многу драгоцено: брзо поминува и штом ќе го снема, не можете да го вратите. Кога си играте со нив, не мора да им кажете дека ги сакате. Тие ќе го знаат и почувствуваат тоа.

Без разлика на вашите моментални околности, секогаш вреди да се размислува за тоа како можете да поминувате повеќе време со вашите деца. Тие тоа го заслужуваат. Тие се во фаза од животот каде секое искуство остава трага. Ова можеби бара жртви, но верувајте дека вредат.

Вознесение Христово Спасовден
Православната црква го празнува празникот Вознесение Господово, кај народот познат како Спасовден. Вознесението …
Солза и смеа со ново комично видео – Машала
Солза и смеа со ново хумористично видео во нивниот препознатлив стил, во соработка и …

Претплатете се за новости

You May Also Like

Чај од ловоров лист за кашлица и воспалено грло

Ловорот се користи во третман на дигестивни и кардиоваскуларни нарушувања, гихт и…

„Парите се отепувачка“ на Ристо Крле, актуелна реалност на Македонците, 84 години од првата изведба

Во 1938 година првпат беше изведена драмата „Парите се отепувачка“ од Ристо…

За лицемерното смирение…

Покрај вистинското смирение постои уште и лажливо смирение. Тоа е суетното “смирение”,…

Ново детско катче во Битола – Игротека Jungle fun

Битола доби уште едно катче наменето за најмилите – Игротека Jungle fun…