Советите за воспитување деца често се менуваат. Бидејќи науката нуди некои нови одговори, родителите се трудат да ги доловат најдобрите и најкорисните информации за да им помогнат да ги донесат најдобрите одлуки.

Иако пофалбата е добра за децата, се поставува прашањето за начинот на кој таа треба да се пренесе. Според Research Addict, пофалбите се генерално добри. Кога родителот ќе го пофали детето за она што го прави добро, наместо да го укорува за грешките, детето ќе покажува помала агресивност во односите со луѓето, покажа истражувањето.

girl g1296f7afd 640

Два типа пофалби

Во пракса, ситуацијата со пофалбите е посложена отколку што изгледа на прв поглед. Не е доволно само да му кажете на детето колку е добро, иако тоа е дефинитивно еден од начините. Имено, има лична пофалба и пофалба базирана на труд.

Личната пофалба е пофалба на детето за неговите природни способности и вештини. Овој тип на пофалби е најдобар кога сакате да му покажете на вашето дете љубов.

Пофалбата заснована на труд е пофалба на акција или активност на детето. Ова подразбира пофалба за нешто што детето може да го контролира.

woman g373fdce7d 640

Дали има негативна страна за пофалба?

Иако на почетокот не изгледа така, можно е да претерате со пофалбите. Parenting Science известува дека е објавено истражување кое покажува дека пофалбата може да ја поткопа мотивацијата на детето, што значи дека може да го натера да мисли дека не е потребен напор за да се постигне нешто. Ова се случува кога родителите ќе паднат во замката на претерани лични пофалби бидејќи тоа ги наведува децата да веруваат дека сите вештини доаѓаат природно и дека не треба да се работи на нив, пренесува Индекс.хр.

  Марија Цветановска го промовираше видео спотот за песната „Засекогаш твоја“
  Младата битолчанка Марија Цветановска на Youtube го промовираше видео спотот за песната …
  Уште еден златен пехар за Христиан Илиевски Кико
  Кико е златен дечко Имаме пиедестал од трката во Орман, Скопје. Летечкиот …
  Напишете коментар

  Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

  Претплатете се за новости

  You May Also Like

  Кармен Ексклузив заедно со своите пријатели и клиенти прослави 30 години успешно работење

  30 години „за влакно пред другите“. 30 години пример за многумина како…

  Грција втора во светот според бројот на најчисти плажи – 581 плажа ја доби ознаката Сино знаме, Халкидики убедливо води

  Грчките плажи се меѓу најчистите во светот, а Халкидики и островот Родос…

  НЕЗАБОРАВ 2022 Песни за Битола – втор дел (ВИДЕО)

  Ако одите во Битола, на Дулие градот ќе ви ги отвори своите…

  Новата песна на битолската група „Фаворити“ совршена за првиот свадбен танц

  „Ти си ми сè“ е името на новата песна на битолската група…