native american 1907880 1920

Етичкиот кодекс на Северноамериканските Индијанци може да нѐ инспирира да направиме важни промени во начинот на размислување и животот.

 1. Будете се на изгрејсонце и помолете се. Молете се сами. Молете се често. Големиот дух  еднаш ќе ги чуе вашите молитви.
 2. Бидете толерантни кон другите. Незнаењето, бесот и љубомората доаѓаат од изгубени души. Молете се да се вратат на правиот пат.
 3. Пронајдете се себеси. Не дозволувајте други да управуваат со вашиот живот. Тоа е само ваш живот.
 4. Бидете обзирни кон луѓето кои ви дошле на гости.  Послужете ги со најдобрата храна, дајте им го најдобриот кревет. Кон нив бидете чесни и праведни.
 5. Не земајте ништо што не е ваше, небитно дали е од заедницата од која сте дел, природата или нечија култура. Тоа не сте го заслужиле ниту добиле, па така не е ваше.
 6. Почитувајте сѐ на Земјата – луѓето, животните и растенијата.
 7. Почитувајте го мислењето на другите, нивните желби и зборови.  Никогаш немојте да го прекинувате некој кога зборува, немојте да ги понижувате. На секоја личност дозволете ѝ да има лично мислење.
 8. Никогаш не зборувајте лошо за другите. Негативната енергија која ја испраќате ќе ви се врати повеќекратно.
 9. Сите луѓе грешат. Секоја грешка може да се прости.
 10. Природата не е наша, таа е дел од нас.
 11. Децата се иднината. Всадете им во срцата љубов, воспитувајте ги мудро и учете ги за животот. Кога растат, дајте им простор да растат.
 12. Избегнувајте да ги повредувате другите. Болаката која ќе ја предизвикате ќе ви се врати.
 13. Негативните мисли создаваат ментални и физички болки.
 14. Секогаш бидете искрени.
 15. Одржувајте ја својата рамнотежа. Вашето ментално, духовно, емоционално и телесно „јас“ мораат да бидат еднакво силни. Зајакнувајте го телото за да го закрепните умот. Растете во духовноста, така што ќе имате моќ да ги исцелите вашите емоционални рани.
 16. Свесно одлучете што ќе бидете и какви ќе бидете, како ќе работите и како ќе ги објаснувате своите постапки. Бидете одговорни за своите постапки.
 17. Почитувајте ја туѓата приватност и личен простор. Не се мешајте во туѓите работи.
 18. Бидете сигурно во себе. Не можете  да бидете грижливи и да им помагате на другите ако не се грижите и не си помагате самите на себе.
 19. Почитувајте ги туѓите верски уверувања. Не вршете насилство врз другите.
 20. Споделувајте ја својата среќа.
JK Travel
Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за новости

You May Also Like

Чај од ловоров лист за кашлица и воспалено грло

Ловорот се користи во третман на дигестивни и кардиоваскуларни нарушувања, гихт и…

„Парите се отепувачка“ на Ристо Крле, актуелна реалност на Македонците, 84 години од првата изведба

Во 1938 година првпат беше изведена драмата „Парите се отепувачка“ од Ристо…

За лицемерното смирение…

Покрај вистинското смирение постои уште и лажливо смирение. Тоа е суетното “смирение”,…

Ново детско катче во Битола – Игротека Jungle fun

Битола доби уште едно катче наменето за најмилите – Игротека Jungle fun…