Зависта и омразата во последно време се проширија од секојдневниот живот на интернет и социјалните мрежи. Тоа се токсични емоции кои ги трујат срцето и душата, а завидливиот човек престанува да го набљудува својот живот, заслепен од негативните емоции, навлегува во туѓите животи, ги гаи негативните емоции и го губи сопствениот мир. Тој престанува да живее затоа што постојано се споредува себеси со другите – туѓиот живот, а не неговиот живот, станува центар на светот.

Негувањето завист и омраза, може да се каже дека е духовна болест, а колку туѓите зли очи можат да ни наштетат? Во нив нема ништо волшебно, бидејќи ако во вашата душа владее доблест и добрина, тогаш можете да сметате дека веќе сте заштитени. Личноста која овде е нападната е секако таа која завидува и шири негативни чувства, има отров во нејзиното срце. Сепак, не е лесно и воопшто не е пријатно ако знаете дека некој не ви посакува добро. Во тој случај, важно е да преземете некои чекори за да ја искорените зависта и да се заштитите од неа.

Во старо време се зборуваше дека не треба многу да се фалиме, а особено да не им откриваме на луѓето планови и незавршени работи. На овој начин, можете да ги заштитите вашите активности и да спречите семе на завист во туѓото срце. Духовните отци рекле дека покрај негувањето доблести во срцата, моќна заштита од зависта и омразата е молитвата. Тие веруваат дека треба да се молиме на Бога да не заштити од непријателот, но и дека треба да се молиме за луѓето кои мразат и завидуваат за што побрзо да се ослободат од тој очај.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Претплатете се за новости

You May Also Like

Кармен Ексклузив заедно со своите пријатели и клиенти прослави 30 години успешно работење

30 години „за влакно пред другите“. 30 години пример за многумина како…

Грција втора во светот според бројот на најчисти плажи – 581 плажа ја доби ознаката Сино знаме, Халкидики убедливо води

Грчките плажи се меѓу најчистите во светот, а Халкидики и островот Родос…

НЕЗАБОРАВ 2022 Песни за Битола – втор дел (ВИДЕО)

Ако одите во Битола, на Дулие градот ќе ви ги отвори своите…

Новата песна на битолската група „Фаворити“ совршена за првиот свадбен танц

„Ти си ми сè“ е името на новата песна на битолската група…