Докажано е дека децата кои редовно читаат добиваат подобри оценки и затоа имаат поголем капацитет за разбирање на лекциите. Но, покрај тоа што е корисно за нивниот академски развој, читањето има и бројни придобивки за когнитивниот и емоционалниот развој на децата. Проблемот е што повеќето деца литературата ја гледаат како дел од училиштето, па ја гледаат како обврска и затоа ја отфрлаат. Поттикнувањето на читањето и поучувањето дека книгите се забавни, односно создавањето љубов кон литературата е работа на родителите.

Многу семејства грешат кога мислат дека децата веќе читаат доволно на училиште, па децата се забавуваат дома играјќи си со други работи. Ако пораката е дека читањето е училишна работа, детето тоа така ќе го разбере и затоа, кога сака да ја земе книгата, неговиот логичен одговор ќе биде дека не е на училиште.

people g264f0aab2 640
Како да ги натерате децата да читаат

Првиот чекор за да ги направите вашите деца страствени читатели е да дадете пример. Ова е една од големите обврски на родителите. Нормално е децата да ги имитираат своите родители во која било област. Воведете ја самите навиката за читање. Почнувајќи од себе, тоа ќе биде корисно и за вашите деца и за сите членови на семејството. Децата нека ве видат како читате, па полека ќе почнат да го следат вашиот пример.

Книгите се универзуми во кои можете сами да влезете, во кои можете да го почувствувате ликот на романот, да ја развиете вашата имагинација и креативност. Читањето добра книга, може да ви помогне да го елиминирате секојдневниот стрес, да заборавите на рутинските и нормалните проблеми на секој дом. Ако сами чувствувате возбуда од започнување со читање книга, ќе ги мотивирате вашите деца да станат одлични читатели.

kid g03a90f442 640

Ако детето порасне блиску до личност која чита, која често оди да купи книги, која бара книга како подарок, тоа момче или девојче ќе станат свесни за важноста на книгите и читањето. Речиси секој ден. Ако се заинтересираат за нешто, никогаш не им велете „Сега не е време“, затоа што тоа момче или девојче нема да имаат потреба или љубопитност да читаат.

како вашите деца да го засакаат читањето книги?

За да го направите читањето забавно, книгите треба да бидат прилагодени на возраста и вкусот на детето, а книгите што се користат во училиште не треба да се читаат во слободно време. На пазарот можете да најдете книги за секого, секогаш одлучете се за книги препорачани за возраста.

girls gb49f63231 640

Литературата треба да биде дел од куќата, обидете се да најдете место каде ќе ставите различни книги подредени по година. Во еден дел книги за деца, а во друг книги за возрасни. Ставете неколку книги со различни теми и различни дебелини за да може детето да ја избере книгата што сака да ја чита.

kid gbac3172ab 640

Прашајте го детето за што се работи во книгата, кој е неговиот омилен лик и зошто, каде се случува приказната итн.

На ист начин како што се зборува за изгледаните филмови, важно е читањето да биде тема на разговор во домот.

Кога треба да изберете подарок, без разлика дали е за вашите деца, нивните другарчиња од училиште или на различни членови на семејството, навикнете се да вклучите книги. Ова е добар начин да ја проширите семејната библиотека, а вашето дете ќе се навикне на идејата за книга-подарок.

Семејните активности треба да вклучуваат посети на библиотеки во вашата област, саеми на книги и места каде што литературата е главниот јунак.

meblo trejd lepila
girl g28c4330f6 640

Ова се неколку трикови кои може да ги примените, но внимавајте, сето тоа треба да се прави постепено. Присилувањето на малите деца на каква било активност ќе има спротивен ефект врз нив.

Никој не сака обврски, а уште помалку децата. Треба да ги заинтересираме за книгите, да ги советуваме која книга би можеле да им се допадне, да им раскажеме приказна за атрактивен литературен лик, како што може да биде тоа со Хари Потер, кој го освои целиот свет… Тие мали гестови, кои иако априори изгледаат безначајни, долгорочно и со трпение можат да ги натераат овие деца да решат да се приближат до книгата, да ја допрат, да погледнат внатре и да останат со неа засекогаш.

meblo trejd -dusek
Реализиран проект на КИЦ: изложба на македонски и канадски графички уметници во Битола и Торонто
Културно информативниот центар од Битола оваа година реализира капитален проект од графичката …
Излезе од печат 13. број на Списанието „Современи дијалози“
Излезе од печат Списанието за култура – литература, драмска уметност, филм и …

Претплатете се за новости

You May Also Like

Ново детско катче во Битола – Игротека Jungle fun

Битола доби уште едно катче наменето за најмилите – Игротека Jungle fun…

Чај од ловоров лист за кашлица и воспалено грло

Ловорот се користи во третман на дигестивни и кардиоваскуларни нарушувања, гихт и…

„Парите се отепувачка“ на Ристо Крле, актуелна реалност на Македонците, 84 години од првата изведба

Во 1938 година првпат беше изведена драмата „Парите се отепувачка“ од Ристо…

За лицемерното смирение…

Покрај вистинското смирение постои уште и лажливо смирение. Тоа е суетното “смирение”,…