family 1

Постојат многу начини на кои можете да му кажете на детето дека го сакате, без да ги кажете тие два силни збора. Следните четири алтернативи ќе ви помогнат да го направите токму тоа, на малку поинаков начин. И не мора да ги кажувате сите секој ден – важно е да му кажете на вашето дете барем една од следните работи дневно.

  1. „Верувам во тебе.” Треба да му дадете до знаење на вашето дете дека верувате во него и неговите способности. На овој начин го зајакнувате и го поттикнувате да биде подобра личност.
  2. „Никогаш не се откажувај.” Ова е лекција што децата треба да ја научат уште од мали нозе. На овој начин му помагате на вашето дете да се справи со сите неволји со кои може да се соочи во животот.
  3. „Ти си сакан и безбеден.“ Многу е важно да му дадете до знаење на детето, бидејќи на тој начин ја поттикнувате неговата самодоверба и самопочит.
  4. „Практиката е начин на учење.“ Оваа фраза може да му помогне на детето да не се вознемирува по „падовите“. Би било добро да се каже пред предизвикувачки активности.

Претплатете се за новости

You May Also Like

Чај од ловоров лист за кашлица и воспалено грло

Ловорот се користи во третман на дигестивни и кардиоваскуларни нарушувања, гихт и…

„Парите се отепувачка“ на Ристо Крле, актуелна реалност на Македонците, 84 години од првата изведба

Во 1938 година првпат беше изведена драмата „Парите се отепувачка“ од Ристо…

За лицемерното смирение…

Покрај вистинското смирение постои уште и лажливо смирение. Тоа е суетното “смирение”,…

Ново детско катче во Битола – Игротека Jungle fun

Битола доби уште едно катче наменето за најмилите – Игротека Jungle fun…