hese herman

…Колку повеќе стареев, толку помалку бев исполнет со малите задоволства што ми ги нуди животот и толку појасно разбирав каде да ги барам вистинските извори на радост и смисла.

Научив дека да се биде сакан не значи ништо и дека сакањето е сè, дека способноста да чувствуваме е она што му дава вредност и убавина на нашето постоење. Каде и да се појави на земјата она што може да се нарече среќа, беше исткаено од емоции.

Парите не се ништо, моќта е ништо. Многумина ги имаат и двете, а сепак се несреќни. Убавината не е ништо, сум видел убави мажи и убави жени кои биле несреќни и покрај нивната убавина. Ниту, пак, здравјето е сè; секој е здрав кој така се чувствува; имаше болни луѓе полни со волја за живот до самиот крај на животот, а имаше и здрави луѓе кои венеа измачувани од стравот од патење.

Но, среќата беше секогаш онаму каде што некој знаеше да сака и живееше за своите чувства; ако ги негуваше, ако не ги газеше и потиснуваше, тие му носеа задоволство. Убавината не му носи радост на оној кој ја поседува, туку на оној кој знае да ја сака и да и се восхитува.

Има различни чувства, но тоа е само изглед, во суштина сите се – едно. А волјата, на пример, е една од нив. Но за мене тоа е и љубов. Среќата е љубов, само љубов. Среќен е оној кој умее да сака.

Љубовта ја движи нашата душа, таа го наоѓа своето битие и својот живот во неа. Затоа, среќен е само оној кој умее да сака. Но, сакањето и посакувањето не се исто. Љубовта е желба која станала мудра; љубовта не сака да поседува, таа сака само да сака. Затоа беше среќен филозоф кој во мислите ја негуваше љубовта кон светот и на тој начин секогаш учеше нешто ново. Но, јас не бев филозоф…

Херман Хесе, германски писател, поет и сликар, добитник на Нобеловата награда за книжевност во 1946 година.

Oд книгата „Среќен е тој што знае да сака“

meblo trejd alati
Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за новости

You May Also Like

Биљана Т. Димко: Човек кој нема свој јазик е еднаков на човек кој нема гробно место – нема име

Пишува: Биљана Т. Димко Двата столба на македонскиот идентитет од искона до…

Кога љубите не велете: родени сме еден за друг, оти љубовта е потрага, не се добива по раѓање – поетски израз на Влатко Деловски

Влатко Деловски е човек – систем, роден во Битола, а потекнува од…

„Светот стана прибежиште за сите стравови“ – Виктор Дамчевски, кој умее да го чуе она кое не говори

Виктор Дамчевски е економист по професија. Живее во Битола. Често има ораторско…

„Скокнав од работ на совеста и нурнав во вртлогот на забрзаниот крвоток“ – денот на поезијата го одбележуваме со стиховите на Силвана Нешковска

На Светскиот ден на поезијата беше промовирана збирката поезија „Првата половина“ од…