couple 4690635 1280

За повеќето луѓе, парите се ограничен ресурс. Сепак, економистите се согласуваат дека најважно не е колку сме платени, туку што правиме со парите. И, особено, на што трошиме. Точно е дека голем дел од приходите се користат за покривање на основните трошоци. После тоа, просечниот човек троши пари за купување нов мобилен телефон, телевизор со најголем екран или парче облека. Купувањето работи возбудува многу луѓе. Сепак, овој ентузијазам брзо исчезнува.

„Не ставајте премногу вредност на парите, бидејќи тие се добар слуга и лош господар“. Александар Дима

Интересно е што постои гранка на економијата наречена „економија на среќата“. Меѓу другото, ја мери врската помеѓу приходите, расходите и чувството на задоволство кај една личност. Оние кои се занимаваат со „економија на среќата“ открија дека повеќе пари не значи повеќе среќа. Каде е тогаш клучот за среќата?

woman 3261425 1280
Пари и предмети

Ако имаат дополнителни пари (откако ќе завршат со плаќање на основните трошоци) многу луѓе ќе брзаат да ги потрошат на предмети. И ако немаат солиден приход, ќе го жртвуваат и најосновното за да можат да трошат на предмети. Денес тоа се случува со мобилните телефони повеќе од кој било друг уред за комуникација. На мобилните телефони се гледа повеќе како статусен симбол отколку како средство за комуникација. Има жестока конкуренција кога се во прашање фаворитите. Покрај мобилните телефони, тоа е случај и со другите електронски уреди. И облека, се разбира. А автомобилите се дел од оваа „логика“.

Купувањето на овие работи главно се одредува во споредба со другите, а не квалитетот и перформансите. Немаш кола, имаш БМВ. Немаш мобилен, имаш Ајфон. Луѓето избираат одреден бренд или одредена работа за да бидат на исто ниво, или дури и подобри од другите. Овие предмети понекогаш дефинираат чувство на припадност на група. Но, парадоксално, тие укажуваат и на напнатост. Работите, особено луксузните предмети, наметнуваат дистанца во однос на другите.

iphone 1179263 1280
Пари и искуства

„Економистите на среќата“ наведуваат дека трошењето пари на добри искуства создава многу повеќе и многу поголемо чувство на среќа отколку трошењето пари на предмети. Томас Гилович, професор по психологија на Универзитетот Корнел во Њујорк, веќе неколку години ја проучува оваа тема. Откри дека луѓето многу брзо се навикнуваат на нештата и затоа брзо им здосадува. Набргу откако предметите ќе се стекнат, тие стануваат дел од рутината. Со други зборови, тие стануваат неинтересни. Рутинските работи не не прават среќни. Меѓутоа, со искуствата се случува спротивното. Кога станува збор за значајни искуства, со текот на времето тие се зголемуваат во вредност и ни стануваат помили. Искуствата исто така ги обединуваат луѓето. Ако одите во шопинг со некого, можна е конкуренција. Ако вие не го чувствувате тоа, друг човек може. А ако, пак, одите заедно на патување, нема да има конкуренција и стрес. Можете да споделувате само убави и интересни искуства и настани. Имено, се случува спротивното: разбирање и солидарност.

poverty 4561704 1280
Трошете пари за животот

Ние сме она што нашите искуства го прават од нас, т.е. како нè обликуваат. И искуствата што ни ги даваат предметите се крајно ограничени. Предметите навистина немаат способност да создадат чувство на живеење живот во потполност. Искуствата, од друга страна, имаат. Предметите на крајот ќе ве остават да се чувствувате празно внатре, искуствата и „активното живеење“ ќе ве исполнуваат до крајот на животот.

Дури и многу негативни искуства, кога ќе поминат и кога ќе ги надминете, имаат потенцијал да се претворат во интересни приказни и анегдоти. Искуствата се едноставно храна за душата. Секое искуство е уникатно, за разлика од „планина“ од предмети и работи.

Дружењето со саканите се повредни од купувањето на кој било предмет. Ако сакате да се чувствувате подобро и посреќно, би било добро да размислите за начинот на кој ги користите вашите ресурси. Поточно, вашите пари. Ако животот го насочиме кон стекнување искуства, т.е. до самото „активно живеење“, а не до стекнување и акумулирање нешта, за многумина тоа ќе биде патот до среќата.

Извор

jk travel pobaraj ponuda
Голем меѓународен натпревар во спортски танц во Битола
Голем меѓународен натпревар во спортски танц и 12 дисциплини кои на натпреварувачите …
Задушница – спомен за покојните
Задушниците се посебни денови одредени од црквата за спомен на покојните. Тоа …

Претплатете се за новости

You May Also Like

Чај од ловоров лист за кашлица и воспалено грло

Ловорот се користи во третман на дигестивни и кардиоваскуларни нарушувања, гихт и…

„Парите се отепувачка“ на Ристо Крле, актуелна реалност на Македонците, 84 години од првата изведба

Во 1938 година првпат беше изведена драмата „Парите се отепувачка“ од Ристо…

За лицемерното смирение…

Покрај вистинското смирение постои уште и лажливо смирение. Тоа е суетното “смирение”,…

Ново детско катче во Битола – Игротека Jungle fun

Битола доби уште едно катче наменето за најмилите – Игротека Jungle fun…