374268607 321086960408221 967429504925013500 n

Поставка на дел од творечкиот опус на познатиот битолски и македонски ликовен уметник Ѓорѓи Чулаковски Ѓото, насловена како „СИМБОЛИ И НОВИ КОНТЕКСТИ – графичкото творештво на инспирација за екфрастичка поезија“ е дел од КИЦ – Битола. Една благородна иницијатива за трајно отстапување и поставување на дела од овој голем и признат македонски графичар во поставка која ќе биде достапна за јавноста. Благодарение на отвореноста на неговата сопруга Верица Чулаковска, која се јавува и како куратор на изложбата, КИЦ Битола со поддршка на Министерство за култура го реализира овој проект од национално значење.

viber image 2023 09 14 17 36 49 185
meblo trejd racki

„Екфрастична песна е живописен опис на сцена или почесто уметничко дело. Преку имагинативниот чин на раскажување и размислување за „дејството“ на сликата или скулптурата, поетот може да го засили и прошири неговото значење“.

„Кога ќе се најдат во прегратка екфрастичка поезија и графика, веќе се поставува прашањето каде е границата помеѓу нив во новото значење кое го создаваат и треба ли да егзистираат оддалечени една од друга, иако можат да бидат и независни, или сепак, треба да останат така прегрнати, една покрај друга, како посложен организам создаден во единство на визуелното и вербалното. Прикажувајќи го делото на уметникот, поетот го става во преден план, и на посреден или непосреден начин го потенцира неговото значење“ – д-р Лили Бошевска, директор на КИЦ- Битола.

viber image 2023 09 14 17 36 52 445

„Големите цивилизации (не империи) се развивале секогаш кон југ. Поблиску до сонцето и до медитеранскиот здив на морски гласови. Една од најзначајнитево европската цивилизација е е пелагониската-винчевската, создавана и преобразувана во јужната просветленост. Сите керамички графики кои постојано се откриваат во земјата, во овој базен на животот, содржат шарки, цртежи, знаци, симболи, графички зарези, во најдиректна љубовна врска со константноста. Творештвото на Ѓото е најдиректно поврзување и продолжување на оваа вечна археолошка азбука со која се испишува светлината. Свртен секогаш, каде и да е кон своето митско село Герман, цел живот, загледан како уметник кој копнежливо го чека доаѓањето на светлината. Неговото сликарство е: очекување, игра, обележување, исцртување на мапата на љубовта, скриена низ тајните предели на соно на природата, неговиот обездивен темперамент, затрчан кон ЈУГОТ, е обележан со трагите, знаците, симболите кои по патот на колективниот архетип постојано ги наслушнува, ги преповторува, ги мултиплицира, давајќи ни ги на ситекако нафора страданијата на божествените просветленија“  – Владо Ѓорески, кустос за современа уметност.

„Стоеше на прозорецот гледајќи ја градината на убавите цвеќиња. Одбра една нежна плава пупка, ја скина и ја вметна во своите гради. Ја чуваше љубоморно, со љубов и внимание. А таа растеше и цутеше во твојата градина. Дојде денот кога ти си замина. Замина со ладен бакнеж со бледо студено лице покриен со бои на животот. Ах ие мигови донесоа бол кој сè уште во душата стои. Остана цветот да венее со несопирлив поглед низ животниот прозорец кон душа празна“ – Верица Чулаковска, сопруга на Ѓото.

meblo trejd - k elementi
Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за новости

You May Also Like

Приказна: Како се бираат мајките на предвреме родените деца?

Некако, го замислувам Бог како лебди над земјата. Мајките ги избира според…

Ајри Демировски ја напиша омилената песна на Миљан Миљаниќ

Има ли некој кој ја нема слушнато песната „Битола, мој роден крај“…

Јазикот е душата на народот – Марија Недановска Пискачева за 5 Мај, Денот на македонскиот јазик

Автор: Марија Недановска Пискачева, наставник по македонски јазик На денешен ден, 5…

Биљана Т. Димко: Човек кој нема свој јазик е еднаков на човек кој нема гробно место – нема име

Пишува: Биљана Т. Димко Двата столба на македонскиот идентитет од искона до…