Во Магазата во Битола се одржа завршниот настан – изложба, од активностите кои се одвиваа во рамките на проектот „Свети води“ имплементиран во ИНТЕРРЕГ ИПА програмата за прекугранична соработка.

води 2

Изложбата има за цел да прикаже дел од културното и природното наследство на преспанскиот регион од македонската и грчката страна на границата.

води 8

Изложбата „Свети води“ претставува сублимат и своевиден визуелен приказ на дел од активностите кои се реализираа во рамките на проектот „Поттикнување на културен, туристички производ во прекуграничната област на Преспа, преку промоција на природното и културно наследство“.

води 16

Преку афирмирање на природното и културното наследство во Преспа, од двете страни на границата, се отвора можноста преку користење достапни алатки да се креираат сопствени туристички патувања.

„Проектот се одвиваше во еден исклучително тежок период, земајќи ги предвид околностите со ковидот кога не можеше да комуницираме меѓу партнерите, така што повеќе од активностите се одвиваа онлајн или на друг начин, но секој од партнерите даде свој придонес во реализацијата и имплементацијата на активностите. Фотографиите се посветени на различни природни и културни знаменитости од регионот на Преспа, бидејќи тоа беше фокусот на проектот“, изјави Мери Стојанова, директор на НУ Завод и музеј Битола.

води 24

На изложбата беа присутни и претставници од Ефоратот на антиквитети од Лерин, Општина Ресен, како и водечкиот партнер Општина Преспа од Грција. Партнер во проектот е и  Здружението за заштита на Преспа.

води

Гостите од Грција истакнаа дека имаат одлично партнерство кое има огромен потенцијал. Овој проект понуди и нови технички иновации со кои се горди и се надеваат дека ќе му помогнат на регионот да привлече повеќе туристи.

води 26

Од Општина Ресен истакнаа дека преку овој проект ја направија една од најголемите инвестиции во сферата на туризмот, изградба на пешачка патека под падините на НП Пелистер со должина од 10 километри која поврзува 5 значајни културно-историски споменици. Патеката е веќе подготвена за користење од страна на домашните и странските туристи.

води 22

Фокусот на овој проект воедно и централната активност на НУ „Завод и музеј“ – Битола беше конзервацијата на архитектурата на црквата св. Илија во с. Грнчари.

води 20

За време на конзерваторските зафати на архитектурата на оваа црква и преземената конзервација на ѕидното сликарство кои се реализираа во текот на 2021 година, откриени се нови површини со живопис кои потекнуваат од двата подоцнежни временски периоди.

води 4

За време на оие зафати, на западната фасада, над влезната врата, откриен е поголем фрагмент со претставата на Свети Никола кој всушност бил и првиот патрон на црквата.

води 3

Туристичката патека под НП Пелистер ги поврзува манастирите на источниот планински брег на Преспанското езеро, почнувајќи од Преспанскиот крст во село Подмочани, св. Илија во с. Грнчари , поминувајќи покрај црквата „Св. Ѓорги“ во Курбиново, која спаѓа во културното наследство на Македонија, а завршува кај манастирот „Пресвета Богородица“ во село Сливница.

meblo trejd cesmi1
Читај бе КНИГА: Тајни чувани до гроб – Тами Хоуг
Тајни чувани до гроб – Тами ХоугМариса има минато полно со тајни …
Јована Василевска од ДЛС „Свети Кирил и Методиј” Битола со медал на детскиот ликовен конкурс во Питешти, Романија
Согласно објавените резултати од првото издание на новоформираниот детски ликовен конкурс со …

  Напишете коментар

  Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  Претплатете се за новости

  You May Also Like

  Петти Акатист кон Мајката Божја во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола

  На 08.04.2022 г., во петтиот петок од Великиот пост, Митрополитот Преспанско-пелагониски и…

  Џепането како културен, историски и рекреативен центар – Магистерски труд на Искра Јовевска од Битола

  Продолжуваме со презентирање на магистерските трудови изработени од 6 млади архитекти од…

  ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

  Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

  Битолчаните Татјана Грегова и Илче Ацески добитници на признанието „Просветен работник на годината“

  По повод Светскиот ден на учителот 5 октомври, во просториите на Општинското…