Националната установа Универзитетска библиотека „Св.Климент Охридски“ – Битола и ООУ „Даме Груев“, заеднички го одбележаа Месецот на книгата и Меѓународниот месец на училишните библиотеки. Официјалното одбележување на Денот на библиотеките започна во 1999 година на иницијатива на УНЕСКО.

Овој статус првпат го објави претседателот на Меѓународната асоцијација на училишни библиотеки, Питер Јенко, во 2005 година. Во 2008 година координаторот на проектот објави дека еднодневниот празник се претвора во меѓународен месец, односно од тој момент во октомври е месецот на училишните библиотеки.

Националната установа Универзитетска библиотека „Св.Климент Охридски“ – Битола и ООУ „Даме Груев“- Битола,со низа активности го одбележаа Меѓународниот ден на училишните библиотеки и Месецот на книгата.

Ликовен конкурс од 1-5 одд.

1 награда – Ангела Орџановска 5 одд., ментор Даниела Талевска

2 награда – Ангела Петровска 5 одд., ментор Снежана Илијевска

2 награда – Леона Лазаревска 5 одд., ментор Катерина Солаковска

3 награда – Љубица и Костантина Андонови 3 одд., ментор Летка Степановска

Ликовен конкурс од 6-9 одд.

1 награда – Матеја Димевска 7 одд. с. Долно Оризари, ментор Весна Дунимагловска

2 награда – Дамјан Талевски 8 одд., ментор Весна Дунимагловска

3 награда – Христина Боризовска 8 одд., ментор Весна Дунимагловска

Литературен конкурс од 1-5 одд.

1 награда – Христина Јовевска 4 одд., ментор Татјана Петровска

2 награда – Изабела Трпчевска 3 одд., ментор Наташа Настевска

3 награда – Николија Матеска 3 одд., ментор Наташа Настевска

Литературен конкурс од 6-9 одд.

1 награда – Софија Костадиновска 8 одд., ментор Борче Димитровски

2 награда – Леона Азeмовска 7 одд., ментор Ленче Богоевска

2 награда – Дамјан Талевски 8 одд., ментор Лидија Вишин

3 награда – Ева Нечовска 8 одд., ментор Лидија Вишин

На крај би сакале да се заблагодариме на нашите колешки библиотекарки Билјана Герас и Роза Јовановска за соработката, посебниот интерес и залагање со цел успешна реализација на овие активности и подигнување на интересот и нивото за читање, пишување и творење кај учениците.

Ја користиме можноста да и се заблагодариме на директорката на ООУ „Даме Груев“ – Битола на Билјана Дамчевска и менторите:

– Даниела Талевска

– Снежана Илијевска

– Катерина Солаковска

– Летка Степановска

– Весна Дунимагловска

– Татјана Петровска

– Наташа Настевска

– Ленче Богоевска

– Борче Димитровски

– Лидија Вишин

За соработката, интересот и мотивот сите да бидат дел од нашите активности со цел поголема популаризација на читањето на книги и посета на нашата библиотека. Вам драги ученици Ви посакуваме понатамошни успеси и да продолжите да творите, затоа што вие Вие сте нашата иднина.

Во холот на библиотеката е поставена изложба од креативните литературни и ликовни творби од настанот. Изложбата ќе може да се разгледа до 11.11.2022 година.

meblo trejd lepila
Со лаванда против пролетниот замор
Лавандата е препознатлива по опојниот, смирувачки мирис, а според некои истражувања може …
Како да препознаете психопат – познат психијатар открива кој знак ги открива
Психопат е личност со патолошки оштетен карактер, која има акутен дефицит на …
Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за новости

You May Also Like

Џепането како културен, историски и рекреативен центар – Магистерски труд на Искра Јовевска од Битола

Продолжуваме со презентирање на магистерските трудови изработени од 6 млади архитекти од…

Петти Акатист кон Мајката Божја во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола

На 08.04.2022 г., во петтиот петок од Великиот пост, Митрополитот Преспанско-пелагониски и…

ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

Хиподром во близина на Кравари – магистерски труд на Елена Босилковска

Елена Босилковска од Битола, магистриран архитект на Архитектонскиот Факултет при Универзитетот „Св.…