лицемерие

Да се ​​обидеш да смениш лицемерен човек е исто како бришењето прашина во домот: залудна работа! Лицемерието е секогаш во спротивност со себе. Забележувајќи го ова, никогаш не ги напаѓајте и не влегувајте во нивните приказни. За да се одбраните од нив, изберете само една адекватна причина и молчете.

„Лошиот човек кој се преправа дека е добар е најлош од сите“, рекол римскиот поет Публисиус Сирус.

Лицемерие

Онаму каде владее лагата, скриена под превезот на лицемерието, чесноста никогаш не наоѓа разбирање. Во таков свет, искрениот разговор се смета за злосторство и треба да бидете крајно храбри да го фрлите оклопот, да го отворите срцето, да ја кажете вистината.

Но, со лагите има една полоша, помрачна и поподмолна димензија – лицемерието. Димензијата во која човекот го крие своето вистинско „јас“ изложувајќи се пред другите како високо морална личност.

Лицемерието го оправдуваме, а воопшто не го сфаќаме

Уште од мала возраст, возрасните нè учат дека кажувањето на вистината е добро, а измамата е лоша. Тие нè водат на патот на животот каде што порано или подоцна сигурно ќе се појави некој кој ќе сака да ви забие нож.

Како што објаснува психологот Лоренс Колберг во својата теорија за морален развој, сето тоа се случува на конвенционално ниво (втората фаза од моралниот развој), кога детето на возраст од 10 до 13 години почнува да го разбира значењето на правдата.

Покрај тоа, тој ги гледа возрасните збунети во нивните сопствени противречности. Родителите бараат искреност од своите деца, иако и самите често се навредуваат од вистината што ја слушаат. Тогаш се наоѓаме во една од оние ситуации кога се прашуваме што е подобро: да повредиме нечии чувства со нашата искреност или да лажеме од безбедно растојание.

terrorist g343a8b102 640

Лицемерието владее со светот и со негова помош се градат лажни животи

Лицемерието се инфилтрира во нашето општество, добивајќи статус на нешто апсолутно нормално. Но, она што е интересно е дека повеќето луѓе имаат чувствителен „сензор“ за лицемерие.

Лицемерни луѓе

Честопати сме во ситуација да забележуваме лицемерие кај политичарите, роднините, колегите на работа… Но на тоа не одговараме. Се деморализираме со мислата дека не можеме да победиме во борбата против лицемерието.

Обидот да промените нечесна личност која не е искрена кон себе е напорна работа.

mask gd11f6ab7e 1280

Како да се победи лагата? Секогаш бидете искрени и реални!

Постојат различни видови лицемери. Значи, постојат луѓе кои демонстрираат одлични манири само за да ги сокријат своите негативни морални принципи: расизам, сексизам, предрасуди…

Но, најчестиот тип на лицемерие е желбата на некој да биде прифатен и да добие признание. Оние луѓе кои постојано прибегнуваат кон лицемерие ја загрозуваат нивното самопочитување.

Како да се справите со лицемерен човек

Да се ​​обидеш да смениш лицемерен човек е исто како да го бришеш станот прашина: залудна работа! Лицемерието е секогаш во спротивност со себе. Забележувајќи го ова, никогаш не ги напаѓајте и не влегувајте во нивните приказни.

За да се одбраните од нив, изберете само една адекватна причина и молчете. Лицемерот секогаш ќе се труди да ве саботира, да ве осудува и да ви става етикета.

За да не заборавите кои сте навистина, секогаш трудете се да одржувате внатрешен дијалог со себе. Запомнете ја вашата вредност и големина. Вашиот живот во никој случај не зависи од зборовите или постапките на лицемер.

Замислете ги како лош воздух, кој порано или подоцна едноставно ќе испари.

Филмскиот репертоар во кино Манаки недела во знакот на жената
Во неделата на жените која следи, ја објавуваме програмата со повеќенаградувани филмови …
Кој ја бара вистината мора да знае како да ја поднесе – кинески древни мудрости
Во минатото Кинезите обесувале поговорки од двете страни на главниот влез на …

Претплатете се за новости

You May Also Like

Чај од ловоров лист за кашлица и воспалено грло

Ловорот се користи во третман на дигестивни и кардиоваскуларни нарушувања, гихт и…

„Парите се отепувачка“ на Ристо Крле, актуелна реалност на Македонците, 84 години од првата изведба

Во 1938 година првпат беше изведена драмата „Парите се отепувачка“ од Ристо…

Ново детско катче во Битола – Игротека Jungle fun

Битола доби уште едно катче наменето за најмилите – Игротека Jungle fun…

За лицемерното смирение…

Покрај вистинското смирение постои уште и лажливо смирение. Тоа е суетното “смирение”,…