Утре, во рамките на Еразмус проектот „Гејм он“, ученици од ОУ „Даме Груев“ Битола ќе реализира ликовен хепенинг на новата сцена при Центарот за култура Битола во кој ќе се вклучи група од 20-тина деца од 5 земји. Како почетна форма на хепенингот на сцената ќе се појават учениците од „Даме Груев“ кои ќе започнат интерактивен перформанс со текст произлезен од процесот на подготовка на хепенингот на тема „Уметноста како можност за справување со стресот кај младите“, а потоа и ќе анимираат и заедничка ликовна работилница со публиката. Основната цел е да се разбудат емоциите и чувствата при креирањето – создавањето.

pretstava vesna naslovna

Хепенингот, кој е од затворен тип е под раководство на Весна Дунимагловска, ликовен уметник, наставник по ликовно образование во ОУ „Даме Груев“, а координатор на ЕРАЗМУС проектот е Соња Јанкуловска.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за новости

You May Also Like

Џепането како културен, историски и рекреативен центар – Магистерски труд на Искра Јовевска од Битола

Продолжуваме со презентирање на магистерските трудови изработени од 6 млади архитекти од…

ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

Промоција на две книги од авторката Билјана Андоновска во Бигорски манастир

На 16 април, на празнувањето на Лазаревото воскресение, авторката Билјана Андоновска од…

Петти Акатист кон Мајката Божја во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола

На 08.04.2022 г., во петтиот петок од Великиот пост, Митрополитот Преспанско-пелагониски и…