depression 1241819 1280

Старецот Порфириј ни одржа лекција за тоа како злите мисли излегуваат од нас, а потоа се пренесуваат на нашите блиски, така што тие навистина се погодени од злото. „Ја пренесуваме нашата злоба на мистериозен начин, и кога мислиме на злото, тогаш тоа навистина може да се случи“, вели старецот од Света Гора.

Човекот има такви духовни сили во себе што може да го пренесе и доброто и злото во својата околина. Ова се многу чувствителни теми. Кога ги обработуваме, потребна е голема грижа. Треба да гледаме на добар начин.

Да не мислиме ништо лошо за другите. Дури и еден поглед, дури и една воздишка, влијае на нашите најблиски. Дури и најмалиот гнев предизвикува зло. Ако имаме добрина и љубов во нашите души, тоа го пренесуваме на другите.

Да внимаваме да не се лутиме на луѓето што ни наштетуваат; ние само треба да се молиме со љубов за нив. Што и да ни направи некој од нашите блиски, никогаш не треба да мислиме лошо за него.

Никогаш не треба да мислиме на друг како Бог да му испраќа зло или да го казни за неговиот грев. Овој вид мисла предизвикува големо зло без ние дури и да го забележиме. Често се лутиме и му велиме на друг човек: Не се плашиш ли од Божјата правда, не се плашиш дека Бог ќе те казни?

Во друга прилика, повторно, велиме: Бог ќе те казни, никој друг, за она што си го направил, или: Боже мој, не му давај зло на овој човек за она што ми го направи мене, или: Нека ова и тоа не се прави некое зло се случува. Во сите овие случаи, длабоко во нас лежи желбата другиот да биде казнет.

Но, наместо да го признаеме нашиот гнев поради неговата грешка, ние го прикажуваме својот гнев на друг начин и наводно се молиме на Бога за нашиот ближен. Но, на овој начин, всушност, го пцуеме нашиот брат. Дури и кога велиме: нека види Бог – и тогаш расположението во нашата душа делува на некој мистериозен начин, влијае врз душата на нашиот ближен и нешто лошо му се случува.

Кога имаме лоши мисли, тогаш некоја зла сила излегува од нас и се пренесува на нашиот ближен, исто како што гласот се пренесува со звучни бранови, а злото навистина се случува во нашиот ближен. Мистериозно ја пренесуваме нашата злоба. Бог не предизвикува зло, туку човечката злоба го предизвикува. Бог не казнува, но нашето негативно расположение мистериозно се пренесува на душата на нашиот ближен и му нанесува зло. Бог никогаш не сака зло. Напротив, Тој вели: Благослови ги оние што ве проколнуваат…

Зависта и злобата, односно она што луѓето обично го нарекуваат магија, е многу грда работа. Тоа е злобно влијание, кое се јавува кога некој чувствува завист кон друг или кога сака нешто или некого на грешен начин. Тука е потребна голема грижа. Зависта предизвикува големо зло кај другите. Оној што завидува нема идеја дека предизвикува зло.

Но, кога некој е Божји човек, ништо не може да му наштети. Дури и сите демони да беа насочени кон него, тие не можат ништо да му направат. Постои еден дел од нашата душа наречен моралист. Тој моралист се жали кога гледа некого како отстапува, иако оној што осудува, во многу случаи, отстапува на ист начин. Но, тој не започнува да се расправа со себе, туку со својот ближен. Бог тоа не го сака. Христос ни вели во Евангелието: Зарем вие што ги учите другите, не учите сами? Вие што проповедате да не крадете, вие крадете? (Рим. 2: 21-22). Можеби не крадеме, но убиваме: зло им припишуваме на другите, а не на нас самите.alone 4672965 640

pedestrians 400811 1280

Ние велиме на пример: Требаше да го направиш ова, но не; тоа ти се случи поради тоа! Всушност, во тој случај сакаме злото да му се случи на друг. Кога мислиме на злото, тогаш тоа навистина може да се случи. На мистериозен и незабележлив начин, ние ја намалуваме кај друг човек силата неопходна за неговата работа за добро и му нанесуваме зло. Можеме да го натераме да се разболи, да ја загуби работата или имотот и слично.

На овој начин, ние правиме штета не само на нашиот ближен, туку и на самите себе, бидејќи се оддалечуваме од Божјата благодат. Потоа се молиме, но не ни одговара. Бараме, а не примаме. Но зошто? Затоа што, на лош начин, прашуваме.

Треба да најдеме начини да се излечиме од скриениот нагон во нас да негуваме чувства или да развиваме мисли за другите луѓе со злоба.

Тоа е голема тајна што, всушност, е скриена во нашата душа и како она што е скриено во неа може да влијае на луѓето и настаните. Истото не се случува ако внимателно кажеме дека нашиот сосед не живее правилно, и се молиме на Бога да му помогне и да му даде покајание. Кога некој се моли за соседот или му посакува добро, тогаш од него излегува една добра сила, му се пренесува на братот, го лечи, го зајакнува и оживува.

Тајната е како таа сила излегува од нас. Тој, кој го носи доброто во себе, ја испраќа од себе таа добра сила на другите мистериозно и нежно. Тој зрачи со светлина кон својот ближен, создава заштитен круг околу него и го штити од злото.

Ниту на доброто, ниту на злото не влијаат растојанијата. Можеме да испратиме и добро и зло до бесконечни растојанија.

Она што не може да се изрази, обично има повеќе моќ отколку зборовите.

meblo trejd alati 2

Претплатете се за новости

You May Also Like

Чај од ловоров лист за кашлица и воспалено грло

Ловорот се користи во третман на дигестивни и кардиоваскуларни нарушувања, гихт и…

„Парите се отепувачка“ на Ристо Крле, актуелна реалност на Македонците, 84 години од првата изведба

Во 1938 година првпат беше изведена драмата „Парите се отепувачка“ од Ристо…

За лицемерното смирение…

Покрај вистинското смирение постои уште и лажливо смирение. Тоа е суетното “смирение”,…

Ново детско катче во Битола – Игротека Jungle fun

Битола доби уште едно катче наменето за најмилите – Игротека Jungle fun…