ivo andric.2

Постојат народни приказни кои се многу општочовечки, така што забораваме каде и кога сме ги слушнале или сме ги прочитале, па живеат во нас како спомен на нешто што лично сме го доживеале. Таква е и приказната за момчето кое, лутајќи по светот, барајќи ја среќата, тргнал по опасен пат без да знае каде го води тој пат. За да не се изгуби, момчето на стеблата од дрвајата врежувал знаци кои подоцна би му помогнале да се врати.

ivo andric.naslovna


Тоа момче е олицетворение на општата и вечна човечка судбина: од една страна опасен и неизвесен пат, а од друга страна, голема човечка потреба да не се изгуби, а истовремено и да се снајде, но и да остави трага зад себе. Знаците кои ги оставаме зад себе нема да ја одбегнат судбината на сѐ што е човечко: минливоста и заборавот.

ivo andric.3


Можеби ќе останат воопшто незабележани?


Можеби никој нема да ги разбере?

ivo andric.4


Но, сепак, тие се потребни, како што е потребно и природно ние, луѓето, меѓусебно да комуницираме и да се откриваме. Ако тие кратки и нејасни знаци нѐ успеат да не спасат од талкањата и искушенијата, тие можат барем да ни ги олеснат и да ни помогнат со тоа што ќе нѐ уверат дека во сѐ што ни се случува не сме сами, ниту први – ниту единствени.


Животот е таков што човек често мора да се срами од што е најубаво во него и токму тоа да го прикрива од светот, па дури и од своите најблиски.

323787979 2797480157050240 7021671356218514977 n
Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за новости

You May Also Like

Приказна: Како се бираат мајките на предвреме родените деца?

Некако, го замислувам Бог како лебди над земјата. Мајките ги избира според…

Биљана Т. Димко: Човек кој нема свој јазик е еднаков на човек кој нема гробно место – нема име

Пишува: Биљана Т. Димко Двата столба на македонскиот идентитет од искона до…

Кога љубите не велете: родени сме еден за друг, оти љубовта е потрага, не се добива по раѓање – поетски израз на Влатко Деловски

Влатко Деловски е човек – систем, роден во Битола, а потекнува од…

„Светот стана прибежиште за сите стравови“ – Виктор Дамчевски, кој умее да го чуе она кое не говори

Виктор Дамчевски е економист по професија. Живее во Битола. Често има ораторско…