worried girl 413690 1280

Во психологијата, фрустрацијата е вообичаен емоционален одговор на спротивставувањето, поврзан со лутина, огорченост и разочарување. Фрустрацијата произлегува од воочениот отпор кон исполнувањето на волјата или целта на поединецот и веројатно ќе се зголеми кога волјата или целта ќе бидат одбиени или блокирани.

Сите ние во животот сме се соочиле со некаква фрустрација, а секој од нас различно може да се справи.

Но, што е со оние фрустрирани луѓе во нашата околина кои делуваат како енергетски вампири и кои успеваат да влијаат врз нашето расположение, одлуки, општо нашиот живот?

woman 3275328 640

Фрустрираните луѓе многу лесно се провоцираат. Провокација гледаат и таму каде што немало намера. Во потешките случаи дури и активно бараат провокација, бидејќи некаде мора да ги изразат своите фрустрации.

Фрустрираните луѓе имаат повеќе особини, во зависност од причината за нивната фрустрација.

 • Неможност да го контролираат гневот.
 • Неможност да најдат задоволство во животот.
 • Голема недоверба кон другите.
 • Озборување, љубомора и ширење озборувања. Ова е една од најчестите особини на фрустрираните личности. Исфрустрираната личност не може да поднесе дека на некој друг му оди подобро во животот од нив.
 • Вината за сопствените проблеми секогаш се бара во другите луѓе.
 • Тенденција да се обвинуваат политичките и општествените системи за сопствената неспособност да ги променат животните околности. Политиката е една од најчестите/главните теми за фрустрираните луѓе. Ја мешаат политиката во се, дури и теми кои изворно немаат врска со политика.
 • Навреда на луѓе од околината и на социјалните мрежи. Многу често денес. Пример за ова на социјалните мрежи е кога ќе видат дека некој „објавил“ нешто што е нивната болка. Потоа започнува лавина од коментари, иако личноста која почитувала немала намера никого да навреди, фрустрираните луѓе сепак „се навредуваат“.
 • Цинизам, ниски навреди и вулгарност. „Киселиот цинизам“ често е засолниште на фрустрираните луѓе. Поинтелигентните фрустрирани луѓе честопати ќе гледаат да ги „испуштат“ своите фрустрации на културен начин. Ова е типот луѓе кој ќе се „шегува“ на ваша сметка, а всушност ве навредува.
 • Луѓето со пониска интелигенција имаат потешко време да развијат отпор/толеранција на фрустрација. Интелигентна личност која е свесна за своите фрустрации ќе се обиде некако да ги канализира и да ги трансформира. За оние со понизок коефициент на интелигенција, фрустрацијата ќе преовладува.
 • Комплекси на инфериорност и разни синдроми (синдром Отело, синдром Худини, синдром Фортуната, синдром на правописна педантерија (многу грда навика да се поправаат дури и случајни правописни грешки („печатни грешки“) кај другите луѓе, особено денес забележливи на социјалните мрежи), Доријан синдром Греј, Ребека синдром…).
 • Недостигот на самодоверба е многу чест кај луѓето кои се контролирани од сопствените фрустрации.
 • Кукавичлук и користење на компјутер, односно интернет за лесно навредување на луѓето. Исто така многу честа појава денес во светот на високо развиената технологија. Интернетот стана „рај“ за многу фрустрирани луѓе со ниска интелигенција, склони кон навреда на други луѓе. Тие немаат потреба да го покажуваат своето лице кога имаат намера да ги исфрлат своите фрустрации на другите.
laptop 868816 640

Што да правите кога ќе се соочите со исфрустрираните луѓе или кога ќе „налетаат“ на Вас (затоа што имаат тенденција активно да бараат некого да се „испразнат“)? Може да се обидете да ги смирите и да започнете нормална комуникација, бидејќи фрустрираните луѓе не се нужно лоши луѓе. Можеби сте се соочиле со некој кој моментално минува низ тежок период во животот. Но, бидете внимателни. Овие луѓе се склони кон изливи на гнев и бес. Ако личноста е љубезна, обидете се да имате нормален разговор. Ако чувствувате дека се подготвува „бура од негативност“, тогаш секогаш – секогаш! повлечете се и почнете тотално да го игнорирате, бидејќи не смеете да бидете „боксерска вреќа“ за никого.

jk travel pobaraj ponuda 01
Ве водиме на прошетка низ Крит и најубавите плажи во Грција (Фотогалерија)
Крит е симбиоза од прекрасни плажи, античко богатство и пејзажи, живописни градови …
Индира Кастратовиќ: Во Македонија сите се тренери и селектори!
Во новото издание на „Нешто конкретно" разговараме со луѓе што оставиле трајни …

Претплатете се за новости

You May Also Like

Чај од ловоров лист за кашлица и воспалено грло

Ловорот се користи во третман на дигестивни и кардиоваскуларни нарушувања, гихт и…

„Парите се отепувачка“ на Ристо Крле, актуелна реалност на Македонците, 84 години од првата изведба

Во 1938 година првпат беше изведена драмата „Парите се отепувачка“ од Ристо…

За лицемерното смирение…

Покрај вистинското смирение постои уште и лажливо смирение. Тоа е суетното “смирение”,…

Ново детско катче во Битола – Игротека Jungle fun

Битола доби уште едно катче наменето за најмилите – Игротека Jungle fun…