naslovna volonteri

Општинската организација „Црвен крст“ – Битола постојано работи со младите, преку разни обуки, неформално образование кое е од непроценливо значење. Неодамна, Димитар Баулоски, волонтер во Црвен крст и иден матурант од Медицинското училиште ја постави претставата „Не можам и нема да платам“ од Дарио Фо. Во претставата играа актери-волонтери на Црвен крст – Битола, која беше поставен по повод 5 декември – Светскиот ден на волонтеризмот. Собраните средства од влезниците ќе бидат донирани во хуманитарни цели.  Во продолжение интервју со младиот, но зрел Баулоски. Доказ дека може да им се верува на младите и неопходно е да им се даде поле за работа.

IMG 2144 edited

Читај бе:  „Не можам и нема да платам“ ја поставивте на сцена, актери беа младите од Црвен крст. Колкав предизвик беше, зошто?

Д. Баулоски: Ни беше голем предизвик, но нашата посветеност кон работата, желбата, потребата за промени, сме најдобар пример во општеството, успеавме со макотрпно работење за краток период, со волонтери кои секогаш се спремни да излезат од нивната комфорт зона кои секојдневно седнуваат заедно со предизвиците преку нашите активности, едукации, обуки…

IMG 2143

Читај бе: Волонтеризмот во Битола и Македонија – што е всушност?

Д. Баулоски:Волонтеризмот во Битола и Македонија е суштинска и динамична активност што вклучува срцевиден придонес кон општеството. Волонтеризмот е посветена работа на луѓе кои доброволно одделуваат свое време, енергија и вештини со цел да придонесат за подобрување на заедницата и општеството. Волонтерите честопати се ангажираат во различни области, вклучувајќи образование, здравје, социјална заштита и хуманитарни активности. Црвениот Крст, како организација посветена на хуманитарната помош, има значајна улога во поттикнувањето на волонтеризмот. Волонтерите на Црвениот Крст Битола се вклучуваат во различни активности, вклучувајќи ја првата помош, хуманитарни акции, и организирање на обуки и едукации за здравствено образование. Преку волонтерските активности, црвениот Крст ги активира и поддржува луѓето да ја покажат својата добрина и да бидат дел од хуманистите. Така, волонтеризмот не само што го збогатува општеството, туку и допринесува за појачување на хуманитарниот карактер на општеството во целост.

со Димитар Баулоски

Читај бе: Зошто треба младите луѓе да се мотивираат да волонтираат?

Младите луѓе треба да се мотивираат за волонтирање затоа што ова искуство нуди непроценливи предности и влијае на нивната лична, професионална и општествена димензија. Пред се треба да се мотивираат за да  ја искажат својата хуманост со крената глава. Младите волонтери на Црвениот Крст имаат шанса да бидат дел од хуманитарните акции, да се едуцираат во областа на првата помош, и да учествуваат во различни едукации на најразлични теми. Од тие искуства, младите волонтери го препознаваат значењето на емпатијата. Секако, волонтирањето им дава на младите луѓе можност да направат реален и позитивен придонес во својата заедница. Кога ќе се вклучат во хуманитарни активности, тие го менуваат своето опкружување на подобро, откривајќи го задоволството во делото на помагање на другите. Младите луѓе во целост треба да се мотивираат за волонтирање бидејќи ова искуство ги формира како личности, ја зголемуваат својата социјална вредност, и им обезбедуваат можност да бидат позитивна сила во своите заедници и општества.

Читај бе: Како стана волонтер во Црвен крст?

Д. Баулоски: Станување волонтер во Црвениот Крст е резултат на долготрајно преданост кон хуманитарни принципи и желбата за активно помагање во заедницата. За волонтирање во Црвениот Крст, како и во многу други организации, е врзана за искрена доброволност и желба за делотворен придонес кон хуманоста. Првично, тргнав со желба да бидам дел од толпа луѓе  што ги подобруваат животите на луѓето. Поседувајќи силна вера во важноста на хуманоста и заедничката одговорност, Црвениот Крст Битола беше прав избор, бидејќи како хуманитарна организација се фокусира на пружање помош и поддршка. Процесот на станување волонтер во Црвениот Крст започна пред скоро шест години со моето присуство на состанок и желба за учество во активности на организацијата станав дел од големото семејство на Црвениот Крст Битола. Организацијата ни понуди различни обуки и едукации за волонтерите, за подготовка и подобрување на нашите способности. Имав можност да се вклучам во активности како првапомош, собирање на хуманитарни донации, и учество во големи настани. Со ентузијазам и преданост, станав дел од тимот на волонтери во Црвениот Крст. За мене, ова искуство претставува не само можност за помагање, туку и начин за изградба на долгорочни пријателства и делење на вредности на хуманост и солидарност. Волонтирањето во Црвениот Крст не е само акт на помагање, туку и животен стил кон подобрување на светот околу нас.

со Димитар Баулоски 7

Читај бе: Како млад човек – која е најранлива група на граѓани во Битола?

Д. Баулоски: Не можам конкретно да одговорам која е, како волонтер секојдневно работејќи на терен и преку сите активности  на кои учествувам се сретнувам со многу социјално ранливи категории и затоа ме можам да одберам која е најранлива група, секојдневно треба да се помага без исклучување на пол, раса, верска припадност…

IMG 2146

Читај бе: Со што се соочуват најмногу младите во Битола и како да го надминат тоа, од твој аспект?

Д. Баулоски:Младите се интернет преокупирани и преокупацијата на социјалните мрежи не им дозволува видливост на реалноста на вистинското вреднување на вредностите живеат во виртуелен свет во кој сѐ помалку се посветени на вистинските вредности и образованието, намалување на социјалните контакти живеење во светот на единката,  место во светот на заедницата, а сето тоа допринесува за сѐ поголем број од младата популација да доаѓа до степен на нарушено ментално здравје и сметам дека треба сѐ повеќе треба да се посветиме на менталното здравје на работата, на психолошката поддршка, на едукации, едукативни работилници од секаков вид и секако со вклучување преку волонтерски работи за добробид на заедницата

со Димитар Баулоски 6

Читај бе: Направи претстава, но што би променил да имаш поголема моќ во општеството, со оглед дека си средношколец?

Д. Баулоски:Доколку би имал поголема моќ, би се потрудил максимално ниво да достигни и неформалното образование особено кај младите. Врсничките едукации,работилници,кампањи за подигнуване на свеста би биле составен дел од изучувањето и повратниот одговор кон специфични теми.

со Димитар Баулоски 5

Читај бе: Еден совет од младите за младите?

Д. Баулоски: Совет од младите за младите: Искористете го периодот на младост за активно искуство, учење и волонтирање. Вашата ангажираност и ентузијазам имаат потенцијал да обликуваат подобра заедница и иднина за сите нас.

meblo trejd cestitka
Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за новости

You May Also Like

Семејството ја испиша од факултет, таа се врати и заврши со 9,80 просек – Сонита Фејзовска од Битола руши табуа за жената Ромка

Никогаш не се откажувајте од својот сон иако не ви дозволуваат да…

Џуџестиот раст не е недостаток и проблем за да работиш или учиш некоја професија – интервју со 15-годишниот Никола Попчановски од Битола

15-годишниот Никола Попчановски од Битола е момчето со џуџест раст кое не…

Животниот сон му стана реалност – интервју со битолчанецот Филип Тодоровски, пилот-капетан во Wizz Air

Битола можеби нема аеродром (патнички), но има КАПЕТАН. Кога нареден пат ќе…

Патот до успехот на битолчанецот Антонио Гурабиевски – од физиотерапевт во Романија и Македонија до сопствен бизнис во Америка

Антонио Гурабиевски е 26-годишен битолчанец, кој студенските денови ги помина во Романија…