Лојалноста е важна компонента на секој бизнис. Не само што ви требаат лојални вработени кои се грижат за вашиот бизнис, туку и лојални клиенти за да го одржите вашиот бизнис за да напредува во иднина. На лично ниво пак, лојалноста означува посветеност, овозможувајќи да се развива почитта и довербата. Лојалноста е важна и во бизнисот и во нашиот личен живот.

Но, од друга страна – лојалноста е најпреценетата вредност. Молбата за лојалност скоро секогаш се повикува кога лојалноста не е заслужена. Кога луѓето ја бараат вашата лојалност, она што обично се обидуваат да го направат е да избегаат од одговорноста. Не велам дека лојалноста нема вредност, туку дека е карактеристична за луѓе и организации кои не ги исполнуваат своите ветувања, не ги одржуваат стандардите, не играат фаворити или ве искористуваат, и тоа е самоуништувачко. Да се ​​биде лојален на оние што не заслужуваат е исто така лошо за општеството, бидејќи толерирањето лошо однесување всушност го оправдува.

1. Лојалноста не е нешто за што луѓето зборуваат многу и во последно време, се чини дека е непопуларна во одредени средини, но од витално значење е да се поседува и особено, да се очекува во светот на бизнисот, а уште повеќе во нашиот личен живот.

2. Тешко е да се дефинира лојалноста, но многу лесно да се препознае. Лојалноста е вредна затоа што ни овозможува да ризикуваме да ги предвидиме постапките и однесувањето на луѓето на кои им веруваме.

3. Не може секогаш правилно да се одлучи кому да му бидеме лојални, а некои луѓе дури и да не разочараат или измамат кога сме лојални кон нив. И покрај сето ова, лојалноста секогаш ни овозможува да бидеме верни на самите себе и на нашите вредности.

4. Можеби е тешко да се биде лојален понекогаш, и често скапо, но лојалноста дефинира кои сме и колку добро спиеме ноќе. Тоа гарантира чиста совест и позитивен и транспарентен живот.

5. Лојалноста никогаш не смее да биде слепа или покорна. Ваквата лојалност е нездрава и дури може да предизвика „самоубиство“ во кариерата. За личниот живот пак е уште пострашно, тогаш се доаѓа до ситуации кои и тоа како го комплицираат животот. Да се ​​биде лојален е да се биде посветен и ранлив, но никогаш наивен.

6. Важно е да бидете лојални на минатото. Нема корист од негирање или криење од него и, спротивно на популарното верување, обидот да се стори тоа обично само ги прави нашите напори да се скриеме од тоа многу поочигледно. Зборувањето лошо за поранешните шефови, поранешни компании или соработници, само покажуваат латентна нелојалност и ги предупредуваат другите за одредено предавство во иднина. Внимавајте при вработување!

7. Лојалноста бара интегритет и конзистентност. Не можете да бидете лојални, на пример, во бизнисот, на вашите партнери, вашиот шеф или вашата компанија и да не бидете лојални на вашиот романтичен партнер, вашето семејство или вашите пријатели и обратно.

8. На кого никогаш не треба да му верувате? Оние што изневеруваат без вина, од навика или од ситни причини. За да ги покријат своите предавства, овие луѓе паѓаат во мрежа од лаги и клевети од кои не можат да излезат и што покажува кои се тие всушност.

9. Најболната од сите нелојалности? Да не бидете лојални на себе или да се откажете од вашите соништа и принципи, дури и ако ова звучи банално или клишично.

10. Најтешкото нешто? Да простиме нечија неверност кога очекувавме многу повеќе од него. Дали треба да им простиме? Можеби. Таа одлука е лична. Но, подобро никогаш повеќе да не веруваме во нив.

11. Ако некој изневери еден од своите пријатели или член на неговиот тим, тој сигурно ќе ги предаде сите други во догледно време. И внимавај, можеби си следниот!

12. Дали некој што не е лојален, сепак може да ја заслужи нашата почит? Не. Да се ​​биде лојален бара карактер и интегритет, две невозможни доблести за оние кои се слаби или немаат морален компас.

13. Понекогаш, човек мора да биде лојален дури и кон оние кои не го заслужуваат тоа или не го ценат. Како што веќе рековме, лојалноста е чин на интегритет и лични вредности. Многупати, лојалноста има повеќе врска со себе отколку со темата на нашата лојалност.

14. Благодарноста нe принудува да бидеме лојални и обратно. Неблагодарните имаат тенденција да бидат нелојални, а нелојалните да бидат неблагодарни. Подобро да се држите настрана од двата вида личности, да ги идентификувате рано и да не им давате втора шанса.

Нема општ заклучок за тоа дали лојалноста е добра или лоша. Но, сепак едноставно е – лојалноста е добра се додека Вам ви влијае позитивно. Кога лојалноста преминува во слугување по секоја цена, феномен кој се јавува особено во нашето општество, тогаш нема ни Л од лојалност.

Или поедноставно кажано, полтроните кои најчесто ја искажуваат својата лажна лојалност и тоа како можат да ја убијат основната цел на лојалноста- искреност, верност, коректност.

Претплатете се за новости

You May Also Like

Ново детско катче во Битола – Игротека Jungle fun

Битола доби уште едно катче наменето за најмилите – Игротека Jungle fun…

За лицемерното смирение…

Покрај вистинското смирение постои уште и лажливо смирение. Тоа е суетното “смирение”,…

Академијата за боречки вештини „ЗА НЕД ДО“ го прослави 40-от роденден

Кунг Фу Клубот кој гордо го носи името на сопствениот град „Битола”…

Смела и гламурозна креација на Александар Ортак за матурски фустан

Матурската прослава е крајната точка на едно прекрасно животно поглавје исполнето со…