Објавен е блог на м-р Фатма Бајрам Аземовска, вработена во НУ Национална библиотека „Свети Климент Охридски“ Битола на тема „Библиотеките играат клучна улога во поддршката на целите на Европската година на вештини“ во ЕПАЛЕ – Електронска платформа за учење на возрасните во Европа.

Bиблиотеките значително придонесуваат за целите на Европската година на вештини, вклучувајќи го и развојот на дигиталните вештини.

На  своето годишно обраќање на 14 септември 2022 година, претседателот на Европската комисија Урсула фон дер Лајен ја објави својата намера 2023 година да биде прогласена за Европска година на вештини. Нешто подоцна Европската комисија ја усвои оваа иницијатива која произлегува од предизвиците и можностите со кои се соочува пазарот на труд во однос на дигиталната и зелена транзиција.

Европската година на вештини има цел да ја забрза конкурентноста на работната сила, да ги подобри можностите за инвестирање во обука и усовршување за да се обезбеди стекнување на работниците со бараните вештини на пазарот на труд, вклучително и дигиталните вештини. Според Еуростат, моментално 37 % од возрасните во ЕУ следат обуки на регуларна основа, а на многу од нив им недостасуваат основни дигитални вештини. Освен тоа, оваа иницијатива ќе се фокусира врз активирање на повеќе жени, млади и ранливи групи на пазарот на труд.

Библиотеките во 21 век се развиваат за да ги задоволат променливите потреби на нивните заедници во дигиталната ера. Додека тие сè уште ги одржуваат своите традиционални улоги како складишта на знаење и центри за учење, библиотеките ја прифатија исто така   технологијата и ги проширија своите услуги на различни начини.

Библиотеките играат клучна улога во поддршката на целите на Европската година на вештини преку обезбедување пристап до информации, ресурси и можности за учење и усовршување. Еве неколку начини на кои библиотеките придонесуваат за подобрување на вештините, вклучително и дигитални вештини и поддршка на конкурентноста на работната сила:

Пристап до информации и ресурси: Библиотеките нудат широк спектар на книги, е-книги, онлајн бази на податоци и други материјали поврзани со различни вештини и предмети. Тие обезбедуваат вредно складиште на знаење до кое поединците можат да пристапат за да ги развијат своите вештини, вклучително и дигитална писменост и владеење со технологија.

Обука за дигитални вештини: Библиотеките често нудат програми за обука и работилници фокусирани на дигитални вештини, како што се компјутерска писменост, користење на интернет, софтверски апликации, кодирање и многу повеќе. Овие иницијативи им помагаат на поединците да ги стекнат потребните дигитални компетенции потребни на денешниот пазар на трудот.

Платформи за онлајн учење: Многу библиотеки обезбедуваат пристап до онлајн платформи за учење и ресурси за е-учење. Академската заедница на Република Северна  Македонија и МЕБ имаат повторно пристап до високоцитираните бази на EBSCO, освен на добро познатите бази овозможен е пристап до најкомплетни научни бази Academic Search COMPLETE, Business Source COMPLETE, новите бази American Doctoral Dissertations и Psychology and Behavioral Sciences Collection, како и пробен период на eBook Academic Collection Trial. Овие платформи нудат широк спектар на курсеви и упатства, овозможувајќи им на поединците да развијат нови вештини или да ги надградат постоечките, вклучително и дигитални вештини.

Простори за заедничко учење: Библиотеките служат како центри на заедницата, обезбедувајќи простори за заедничко учење и споделување вештини. Тие често организираат настани, состаноци или клубови за кодирање каде што поединците можат да се соберат за да научат и практикуваат нови вештини. Овие простори ги олеснуваат можностите за учење и вмрежување меѓу колегите.

Иницијативи за дигитално вклучување: Библиотеките играат клучна улога во премостувањето на дигиталниот јаз преку обезбедување бесплатен пристап до компјутери, интернет конекција и дигитални уреди. Ова им овозможува на поединците кои можеби немаат сопствена технологија или пристап до интернет да стекнат и практикуваат основни дигитални вештини.

Доживотно учење: Библиотеките го промовираат концептот на доживотно учење, охрабрувајќи ги поединците постојано да стекнуваат нови вештини и да се прилагодуваат на променливите барања на пазарот на труд. Тие нудат поддржувачка средина за поединци од сите возрасти и потекла да продолжат со личен и професионален развој, обезбедувајќи квалификувана и конкурентна работна сила.

Партнерства и соработки: Библиотеките соработуваат со локални образовни институции, владини агенции, бизниси и организации во заедницата за да ги поддржат иницијативите за развој на вештини. Со партнерство со засегнатите страни, библиотеките можат да понудат сеопфатни програми и ресурси кои се однесуваат на специфичните празнини во вештините и се усогласуваат со потребите на пазарот на трудот.

Генерално, библиотеките служат како инклузивни центри за учење кои обезбедуваат пристап до информации, обука и ресурси за поединците да ги стекнат и да ги подобрат вештините потребни за конкурентна работна сила. Преку нивните разновидни понуди и ангажман во заедницата, библиотеките значително придонесуваат за целите на Европската година на вештини, вклучувајќи го и развојот на дигиталните вештини.

Фатма Бајрам Аземовска

Извор: epale.ec.europa.eu

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за новости

You May Also Like

Џепането како културен, историски и рекреативен центар – Магистерски труд на Искра Јовевска од Битола

Продолжуваме со презентирање на магистерските трудови изработени од 6 млади архитекти од…

ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

Промоција на две книги од авторката Билјана Андоновска во Бигорски манастир

На 16 април, на празнувањето на Лазаревото воскресение, авторката Билјана Андоновска од…

Петти Акатист кон Мајката Божја во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола

На 08.04.2022 г., во петтиот петок од Великиот пост, Митрополитот Преспанско-пелагониски и…